Благодарение на технологиите за точно земеделие, може да последва драстичен скок в добивите

Цифровизация и автоматизация на максималeн брой селскостопански процеси е включена в стратегията за развитие на най-големите агроиндустриални и инженерингови компании.

Усъвършенстваните системи за управление на данните (науката на данните и управлението им) се превръщат в ключов ресурс за по-нататъшен растеж на селскостопанската производителност.

Осигуряват стабилен резултат и повишаване на конкурентоспособността в локален и глобален мащаб. Системите за автоматизирано управление на селското стопанство дават възможност да се контролират 2/3 от факторите, които предизвикват загуба на култури.

Според J'son & Partners Consulting общото икономическо въздействие на прехода на селските икономики към бизнес моделите, базиращи се на НОТ и цифровизацията в Русия, може да възлиза на повече от 4.8 трилиона рубли годишно или 5.6% от ръста на БВП.

Според експерти на компанията "ЕвроМобайл" най-популярните направления на цифровизацията за аграрно-промишления комплекс ще бъдат:

. Диференцирано поливане, сеитба, торене и прогнозиране на реколтата.

. Сензор за наблюдение на температурата и влажността на почвата / въздуха / и продукцията, системи за мониторинг на селскостопанска техника и персонал, контрол на нефтопродукти, контрол на говедата.

. Аерокосмически снимки, картографиране с UAV.

. Приложения и облачни услуги: проучване, счетоводство, управление на земеделско стопанство чрез заявление.

. ERP системи: интегрирането на различни данни в една система.

Източник: BC Communications