Манголдът вече не е екзотика в любителите градини, тъй като става все по-популярен.

Познат е още и като спанаково цвекло, защото листата му се използват като спанака.

Те са богати на белтъчни храни, както и на витамини и минерални соли. В домакинската практика може да послужи за приготвянето на различни ястия и във всички случаи, в които участва спанакът. Негово предимство обаче е, че листата му са значително по-едри, което го прави по-удобен за кухненска обработка.

Манголдът е сред най-лесните за отглеждане зеленчуци.

Семената се засяват през пролетта на равна повърхност при междуредово разстояние 20-25 см. Дълбочината на сеитбата е 2-3 см, а ако почвата е лека - на 3-4 см. Когато растенията достигат 8-10 см височина, трябва да се проредят. Прореждат се още веднъж при височина 20-30 см. Изскубаните при второто прореждане растения се използват за консумация.