Кога се прави пита Николай Рангелов от Ямбол

Не само Николай, но и други наши читатели се интересуват от присаждането на дрян. Целта е да се облагородят семеначета, за да дават по-едри плодове.

Подложка

За подложки се използуват дръвчета, поникнали от семена. По принцип семената на дряна поникват след продължителен период на покой. Понякога поникват чак на втората година след засяването им.

За повишаване кълняемосгта на семената, специалистите препоръчват плодовете на дряна да се събират, когато започнат да се зачервяват, и веднага да се засеят.

Друг начин е да се направи предварителна обработка, за да се размекне твърдата костилка, е чрез надраскване на повърхността й.

Присаждане

В практиката най-добри резултати са получени от присаждането на будна пъпка със щитче. Препоръчва се операцията да се извърши между 15 май и 15 юни.

След около 15-20 дни след присаждането подложките се съкращават на чеп над присадената пъпка, от която израства стъблото. 

Как да се направи

На кората на подложката, където ще се прави присаждането, се извършва Т-образен разрез до дървесината, дълъг 2-3 см. С овощарското ножче се отваря леко само в горната му част. Пъпката, която ще се присажда, се изрязва с щитче.

За целта резникът се зарязва на 1.5-2 см под пъпката и на 0.5-1 см над нея. Щитчетата се изрязват с тънък пласт от дървесина или без дървесина.

Те се поставят в направения отвор и се привързват с рафия или полиетиленова лента.

След две седмици се прави проверка за резултата от присаждането.

Важно!

Препоръчително е пъпките да се поставят от северната страна на подложките, за да бъдат изложени по-малко на нагряване от слънцето.

Присаждането се извършва през хладните часове на деня. 

Успешно или не е присаждането

Ако пъпката се е прихванала, листната дръжка ще е изсъхнала и паднала или ще падне при лек допир. Щитчето ще е свежо и превръзката евентуално ще е започнала да се впива в мястото на присаждане.

Ако присаждането на пъпка не е било успешно, листната дръжка няма да е паднала, ще е изсъхнала, а с нея ще е изсъхнало и щитчето. При допир с пръст тя няма да падне.