Но само 29 хил. са под контрол на БАБХ и "Растителна защита" - останалите 67 хил. се работят от "пирати", алармира Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите на годишното отчетно-изборно събрание на НАК.

Жени Владинова

На годишното отчетно-изборно събрание на Националната асоциация на картофопроизводителите най-голямо внимание естествено бе отделено на проблемите на сектора. Може да се каже, че новият председател на НАК е преизбраният стар - Тодор Джиков, който замести от януари оттеглилия се Венцислав Каймаканов.

Според г-н Джиков трябва да се предприемат спешни мерки за опазване на сектора, а това означава МЗХГ, фонд "Земеделие" и БАБХ да си свършат работата като контролни органи - и тези, които отпускат парите, и другите, които трябва да упражняват реален контрол и мониторинг на работата на всеки производител.

Защото статистиката, която изнесе Управителният съвет на НАК е потресаваща - източват се европейски субсидии от "новоизлюпени" субсидаджии картофопроизводители, които обработват два пъти повече площи от професионалните земеделци единствено за обвързаната подкрепа с минимални разходи и голяма част даже не ги и прибират от полето. У нас през 2017 г. за 96 хил. дка с картофи са взети пари по обвързано подпомагане, но само 29 хил. от тях са под контрол на БАБХ и "Растителна защита".

Картофопроизводството е контролирана култура в ЕС - от произхода на семена до почвата, където са засадени, включително и готовата продукция. България е подписала над 10 регламента в тази посока. Но за 67 хил. дка производителите получават евросубсидии, но не работят по европейските правила и не спазват основни изисквания при производството. Затова и Тодор Джиков ги определя като "пирати". Именно тези картофопроизводители са причина за заразяването на огромни площи с болести, защото ползват съмнителни семена за посев , което е носител на зараза.

Пример: ако семето е заразено с рак на картофите, карантината на почвата може да достигне 20-25 г., нематодата води до карантина от 7 г., при други заболявания почвите се запечатват за 3 г. Ето защо НАК е изпратило становище до всички институтици за предприемане на спешни мерки за опазване на сектора.

За какво настояват професионалните картофопроизводители и как според тях трябва да се пресече порочната практика да се засаждат терени с "някакви" семена с неидентифициран произход, както и защо БАБХ си "затваря очите", че всички картофопроизводители са длъжни да се регистрират, четете в новия брой на в. "Български фермер" на 24 май