Как пчелите могат да помогнат за повишаване на продоволствената сигурност на 2 милиарда дребни собственици, и то без разходи? Отговорът на този въпрос дава новото изследване, което измерва прякото въздействие на пчелите върху добивите на земеделските култури, информират специалисти на fao.org.

Какво общо имат краставиците, горчицата, бадемите и люцерната? На пръв поглед много малко. Но има едно нещо, което те споделят: всички те дължат съществуването си на службата на пчелите.

Векове наред този малък лъскав помощник е работил в световните полета, без да спечели много признание за многото си приноси в производството на храни. А дивите пчели, по-специално, изглеждаха обречени да живеят в сянката на по-популярния си братовчед - медоносната пчела, чиято работа за производство на златен нектар беше много по-видима и по-известна.

Но пчелите от всички възможни видове и семейства най-накрая получават своя "звезден миг" на признание, когато, поради изчезването им, световната общественост бе запозната за първи път с истината: че количеството на добивите от земеделските култури зависят от работата на опрашителите, които при това "безплатно" оплождат растенията, прелитайки от цвят на цвят.

И по този начин те могат да играят ключова роля за подобряване на производството на около 2 милиарда дребни земеделски производители в световен мащаб и за гарантиране на продоволствената сигурност и храненето на нарастващото население в света.

Списание Science оповести анализ, че екологичното интензифициране - или стимулиране на производството на селскостопански продукти, може да се постигне, като се използва силата на природните процеси. Според учените това е един от устойчивите начини към по-голямо производство на храна. Затова стратегиите за продоволствена сигурност в световен мащаб могат да се възползват от включването на опрашването като неразделна част, казват експертите

"Нашето изследване показва, че подобряването на плътността и разнообразието на опрашвачите - с други думи, като се уверите, че все повече и повече видове пчели и насекоми идват във вашите растения - оказва пряко влияние върху добивите на култури", напомня Барбара Геммил-Херен, един от авторите на доклада на ФАО. И добавя, че това е добре за околната среда и за продоволствената сигурност. И е полезно пчелите да се опазват активно и да се изграждат местообитания във и около фермите, за да могат пчелите, птиците и насекомите да живеят целогодишно.

Фокусът е върху развиващите се страни

В теренното проучване, координирано от ФАО, учени сравняват 344 парцела в Африка, Азия и Латинска Америка и заключават, че добивите на култури са били значително по-ниски в земеделските парцели, привличали по-малко пчели в основния период на цъфтежа, отколкото в тези парцели, които са получили повече посещения.

При сравняване на високоефективни и ниско ефективни стопанства с площ по-малка от 2 хектара резултатите показват, че лошо представящите се ферми могат да увеличат добивите си средно 24%, като привлекат повече опрашители в своята земя.

Проучването разглежда и по-големи парцели и заключава, че макар че тези полета също са се възползвали от повече посещения на опрашители, въздействието върху добивите е по-малко значимо, отколкото в по-малките парцели - вероятно защото на пчелите им е нужно повече време, за да "обслужват" големи полета. Но тук на помощ идват дивите пчели.

Защо това има значение? Изследванията идват във време, когато дивите пчели са застрашени от множество фактори и популациите от пчелни семейства не могат да се справят с нарастващия брой парцели, които отглеждат растения, зависещи от опрашване.

Промените в климата създават още един проблем: "Пчелите ще се борят с по-високите температури", обяснява Надин Аззу, глобален координатор на проекта в отдела по растителна продукция и защита на ФАО, който също работи по доклада. "Освен това цветята в някои части на света сега се отварят в различно време, отколкото са свикнали, и пчелите не са там, за да опрашват ", обяснява тя. Това означава, че трябва да се намерят начини да се запазят опрашителите, които бръмчат около стопанството целогодишно. Защото опрашителите - пчели, птици и различни видове насекоми, които летят, ходят или пълзят от едно цвете в друго - от векове са били невидими помощници на фермерите по целия свят.