Граничното количество захари в дажбата на свинете майки е 8-10%, съветват специалистите. Ако дажбата е добре балансирана по отношение на сурови влакнини, то са допустими и 15% захари, но това вече е изключение.

Не трябва да се забравя, че излишъкът на захар се отразява негативно на продуктивността на всички животни, нарушава се нормалната обмяна на веществата и хормоналният фон.

Особено трябва да се внимава, ако животното се храни на воля - защото като правило, ако фуражът е сладък,  потреблението му значително се повишава.

Общото количество скорбяла в комбинирания фураж трябва да е 15-16%. Важно е да се следи и количеството енергия в дажбата - лактиращата свиня-майка не се нуждае от голямо количество.

А що се отнася до мазнините, 1 кг комбиниран фураж трябва да съдържа 2% мазнини, максимум — 6-7%. При това трябва да се проследяват мастните киселини - линолова и линоленова.

И да не се забравя, че колкото повече мазнини съдържа комбинираният фураж, толкова по-къс е срокът му на съхранение, особено в горещините.