Производството на мед в Русия е намаляло не по-малко от 50 пъти. И, може би, цялата  пчеларска общност трябва много ясно да разбере, че производството на мед и восък зависи не от научно-техническия прогрес в пчеларството, а от наличието на медоносна растителност, алармират руски специалисти от  apiworld.ru.

Още повече, че всички пчелни продукти са произвеждани в изобилие в епоха, предшестваща рационалното пчеларство. Налице е очевиден парадокс - във всички сектори на селското стопанство научният и технологичен напредък значително увеличава обема на производството, а в пчеларството - напротив, намалява. Това означава, че така наречените "примитивни" форми на пчеларство демонстрират ясното си превъзходство над модерните.

Но може би рационалното пчеларство все още не е успяло да реализира своя скрит потенциал и "светлото" бъдеще все още предстои да дойде? Много съмнително. Наблюдаваните тенденции в пчеларството на Русия досега не дават основания за такъв оптимизъм. В съвременните условия всичко, което може да направят пчеларите, е да увеличат производството на пчелен мед - но не повече от 5 пъти. И то само, ако се повиши консумацията на мед на глава от населението. Което едва ли ще стане. Това означава, че всички компоненти на съвременното пчеларство (техническо оборудване, съвременни технологии, селекционна дейност, икономически и организационни аспекти и т.н.) не са в състояние не само да надминат, но и да ни доближат до нивото, което е постигнато от нашите предци в миналото, твърдят специалистите от apiworld.ru

Оказва се, че колко и неприятно е да отбележим, че изброените компоненти на рационалното пчеларство са само вторични фактори. Но по някаква причина за тях специалистите полагат големи усилия при решаването на проблема за повишаване на добива на руски мед. И общността на пчеларите предпочита да не забелязва основните причини за срива в пчеларския сектор. Това означава, че се попада в ситуация, когато дърветата не се виждат от гората. Тази гора, която бе причина за изобилието от мед преди няколко века в Русия.

Къде отидоха колосалните по обем площи, заети от липа? Изчезването на кухите дървета е естествена последица от общото обезлесяване и изсичането на старите гори. Подмладяването на горските екосистеми в Русия е само на думи, и то като очакване в обозримото бъдеще. Освен това, под влияние на международните споразумения за климата, възможността за по-нататъшно подмладяване (да се чете - подсилена сеч) на руските гори е с благородна цел - увеличаване на усвояването на въглероден диоксид.

Иглолистните видове имат най-голяма стойност за производството на дървен материал, затова и на тях се обръща най-много внимание. Световните тенденции в света за състоянието на горите са изключително неблагоприятни. Според статистиката около 35% от горите са били унищожени, повече от половината от тях през последните 150 години. Според ФАО глобалният спад в горите е 18 пъти по-дълъг от възстановяването им. При подобно опасно темпо в момента се случва обезлесяването и на Сибир. Общата горска площ годишно, според официалните данни, се намалява с около 1 млн. хектара. Според неофициални данни този процес е 3 пъти по-бърз. 

Но това не винаги е било така. Преди няколко века липата е много често срещана и често дори основен вид в състава на горските екосистеми на Русия. Изчезването на липите е довело до огромен срив в добива на мед и другите видове пчелни продукти. 

Не е зле всички да си припомнят, че Русия в миналото е произвеждала повече от два пъти повече мед, отколкото сега произвежда целият свят. А сега напълно е изгубила позицията си на водеща страна, производителка на мед. Понастоящем делът на Русия в световното производство на мед е едва около 4%. И, без съмнение, изсичането на липите е изиграло решаваща роля в този процес.