Пшеницата от Обединеното кралство може да бъде доставена на Куба, ако бъдат изпълнени взаимните интереси и условия между двете страни.

Делегацията на Британския съвет за развитие на земеделието и градинарството (AHDB) наскоро посети Куба, за да обмисли нови възможности за износ на пшеница.

Представители на Великобритания се срещнаха с лидери на държавната кубинска организация Alimport, която отговаря за целия внос на зърно.

По време на преговорите участниците разбраха от какво се нуждае Куба и как да организира процеса на получаване на достъп на британските износители до нов пазар.

Специалистът по износа Дорит Коен каза, че посещението е много полезно, отваряйки много възможности за търговия между Великобритания и Куба.

"Тъй като Куба не разполага с подходящи климатични условия за отглеждане на пшеница и няма вътрешно производство, страната е най-големият вносител на пшеница в Карибите, с годишен внос от 0,8 млн. тона. По време на посещението установихме също, че се отварят добри възможности за износ на ечемик и хмел".

По-голямата част от кубинския внос на пшеница е предназначен за производство на хляб и тъй като процъфтяващата туристическа индустрия в страната достигна своя връх от 4,7 млн. туристи през 2017 г., се очаква консумацията на хляб да нарасне.

Производството на бира в Куба също се увеличава (отново поради ръста на туризма), а пивоварната промишленост трябва да внася ечемик и хмел.

Г-жа Коен добави: "Сега, след като разгледахме нуждите на кубинския пазар, можем да анализираме взаимния интерес между страните и да започнем процеса за получаване на разрешителни за фитосанитарни продукти, което е ключът към започването на търговията. Следвайки Брексит, трябва да сме наясно с всички потенциални търговски възможности, които съществуват в страни извън ЕС. "

Източник: www.farminguk