Международна група учени декодира генома на чайните рози

Учените от Франция, Германия и Китай успяха да дешифрират генома на розата и да установят гени, които са отговорни за аромата, цвета и способността за многобройни цветове, съобщава списанието Nature Genetics.

Дешифрирането на генома в бъдеще ще позволи на експертите да направят промени в гените и да създадат по-светли и дълготрайни рози с по-устойчив аромат.

Учените са изследвали вида Rosa chinensis (чайна или китайска роза), внесен в Европа от Източна Азия през XVIII век.

С технологията на секвениране на дълги ДНК последователности, те са получили една от най-пълните последователности на растителни геноми, създавани някога.

Усъвършенстването на технологията отне на учените около десет години. Досега те са успели да получават само непълни, трудни за разшифроване последователности.

Авторите на изследването откриха повече от 36 000 гени, кодиращи протеини, и биохимични вещества, координиращи цвета и миризмата на цветята.

Както отбелязват авторите, тяхната работа създава основата за "нова ера" в отглеждането на рози.

"На пазара ще намерите рози, които не миришат изобщо. Те са като пластмасови - каза Мохамед Бендман, един от лидерите на изследването -

Надявам се, че можем да променим начина, по който тези цветя изглеждат в бъдеще и да накараме миризмата да трае по-дълго. Колкото повече стоят във вазата - толкова по-слабо ухаят. "

Източник: ria.ru/science