Регионална конференция на ФАО за Източна Европа и Азия се провежда от 16 до 18 май в руския град Воронеж, съобщи Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

На събитието се обсъждат приоритетите за региона за следващите 2 години.

""Това е първият път, когато Русия е домакин на регионална конференция на ФАО и вярвам, че ще се окаже незабравима. Съдейки по днешното разискване, бих казал, че темите на тазгодишната регионална конференция наистина са на точното попадение", каза Владимир Рахманин, помощник-генерален директор на ФАО и регионален представител за Европа и Централна Азия. "Във Воронеж тази седмица разглеждаме най-актуалните проблеми, като равенство между мъжете и жените, бедността и миграцията, нарастващите нива на затлъстяване, които съжителстват с други форми на недохранване и много повече".

Кръгла маса на министрите тази сутрин беше посветена на Устойчивото земеделие и хранителни системи в променящия се климат.

Дискусия за "е-земеделие" разгледа приложението на информационните и комуникационните технологии в хранителните системи - от производството до търговската интеграция и пазарите. Докато насърчава приемането на цифрови технологии, ФАО също така работи по осигуряването на справедлив достъп на информация до всички, за да могат и малките ферми да се развиват.

Промотиране на качеството на храните чрез географските индикации и органичното земеделие в националните политики също бе една от съществените теми. Участниците обсъдиха възможностите за биологичното производство в региона и какви могат да са ползите за страните чрез локалната им кухня, която е и част от тяхното културното наследство.