Campanula isophylla е най-разпространена у нас

В семейството на кампанулите (Campanulaceae) са поместени над 500 вида и подвида растения. Всички те се различават по продължителност на живот, естествено местообитание, размер и форма, но си приличат по цветовете. В превод от латински наименованието означава малка камбанка, което напълно ги описва. Малките камбанки носят и много народни имена - булченски букет, витлеемска звезда, момиче за бялата и момче за синята кампанула и още много други. Растенията се отглеждат сравнително лесно, а у нас се срещат няколко разновидности. Сините и белите цветове придават щипка романс на всяка градина или балкон.

Campanula isophylla е най-разпространена в България 

Наричат я още булчински букет. Отглежда се предимно в саксии. За нея са най-подходящи висящите кошници или сандъчетата на парапета на балкона. При подходящи грижи и редовно почистване на прецъфтелите цветове е в състояние да цъфти от пролетта до късна есен. С напредване на растежа крехките стъбълца образуват каскада от цветове.

Разнообразието от багри не е голямо. Гамата на тази кампанула е в светло или по-тъмно синьо и снежно бяло. Цветчетата наподобяват звездички и са разположени толкова на гъсто, че листа почти не се виждат.

Отскоро на пазара има и кичести или полукичести форми. Цветовете наподобяват много миниатюрни розички, а сортът е Campanula x haylodgensis. Цъфнали кампанулки се предлагат в магазините за цветя на цена от 5-6 до 10-12 лв. в зависимост от размера им. Големи растения, засадени във висящи саксии, се намират за около 20 лева.

Кампанулата обича сутрешните лъчи

Внимавайте с водата и пазете от течение

Мястото на кампанулата е едно от най-важните условия за компактна форма и изобилие от цветове. Сутрешните слънчеви лъчи и следобедното засенчаване са идеални в случая. При пълно засенчване стъблата стават дълги и рехави, дори може да се каже голи, а цветовете са малко. Прякото огряване от следобедното жарко слънце поврежда цветовете, а понякога и листата. Затова трябва да се намери баланс. Почвата на кампанулата трябва да се поддържа влажна през активната вегетация. Всяко пресъхване води до загуба на цветове и абортиране на пъпки. Преовлажняването пък може да доведе до загниване на корените, а от там и до загуба на растението. Подхранване се извършва 2 пъти в месеца, като за предпочитане са комбинираните торове с повече микроелементи. Освен тези препоръки е важно да споменем, че кампанулите трябва да се пазят от течение. Стъблата са крехки и лесно се чупят. От наранените участъци се отделя млечен сок. При допир с чувствителна кожа може да предизвика дразнене и обриви.

Вкоренява се лесно

Цветната каскада може да се отглежда навън през по-голямата част от годината, но застудее ли трябва да се прибере. През зимата кампанулата ще се чувства добре в светло и хладно помещение. Поливките се разреждат дотолкова, че да не се допуска пресъхване.

Преди прибиране може да се ореже, за да не заема много място. Във всеки случай ще е по-добре да й се отреди светъл прозорец и да не се подлага на силна фризура. Достатъчно е да се оформи компактна коронка и да се оставят максимално много листа.

По-силните стъбла могат да се заложат за вкореняване във вода или в торфена смес. Отрезите се обработват предварително с растежен хормон. Растенията се вкореняват за 2-3 седмици на топло и светло място. Препоръчително е да се оросяват редовно или да се осигури прозрачен похлупак за поддържане на въздушната влажност. Вкоренените растения се засаждат в индивидуални малки саксийки, а връхчетата им се пензират. Това стимулира бързо разклоняване.

В някои райони на страната кампанулата издържа навън през зимата, но при условие, че е засадена в градината. За всеки случай е най-добре да се помисли за защита.

Campanula carpatica е за алпинеум

Тази кампанула притежава малко по-едри камбанковидни цветове. Растението е студоустойчиво и лесно за отглеждане. Изисква редовни поливки, но и добър дренаж. Може да се засажда на слънчеви места. Шарената сянка също е подходяща, но е възможно да компрометира леко цъфтежа.

Кампанула карпатика достига височина до около 20 см и се разпростира повече в страни. Цъфти през летните месеци в сини и бели цветове. Размножава се рядко чрез семена и по-често чрез резници и делене на коренището. Идеална е за скални кътове или нисък бордюр до някоя алея.

Охлювите са й голям враг, както и листните въшки. Проверявайте редовно за нежелани гости и почиствайте прецъфтелите цветове.

Campanula medium е градинско цвете

Кампанула медиум се предлага в търговската мрежа като семена или в разцъфнал вид. Ако си купите семена, те се засяват през август или септември. Поникването отнема около двайсетина дни. През първата година се образува листна розетка, а през втората се очаква цвят.

Цветовете са в познатата камбанковидна форма, но са разположени последователно на дълги цветоноси. Цъфтежът започва от долу на горе. Височината, която достигат е 60- 80 см.

Препоръчително е семената да се засяват на постоянно място. То трябва да бъде слънчево или съвсем леко засенчено. Почвата да се поддържа влажна, но не подгизнала. Кампапнулата е подходяща за засяване в група с други цветя или близо до храсти и декоративно оформени дървета. Може да се отглежда в саксия.

Дългите цветоносни стъбла се използват за аранжиране на вертикални букети или цветни инсталации. Свежестта им във ваза се запазва около седмица. Обикновените цветове и кичестите форми са в бяло, розово и различни нюанси на синьото.

Последен срок за Campanula pyramidalis

Гигантът по размери в списъка е Campanula pyramidalis. Тя също се отглежда като двугодишно растение, въпреки, че листната розетка може да оцелее няколко зими. Цъфтежът на младите растения е по-богат. Затова се практикува ежегодно засяване на семена от март до май. Цветовете се появяват на дълъг цветонос, който може да достигне до 2 метра височина.

Това е причината кампанулата да се използва като фоново растение в група или близо до огради. Почвата трябва да се поддържа влажна постоянно, а изложението да е слънчево до частично засенчено.

Кампанулата привлича пчели и други насекоми опрашители. Това я прави чудесно допълнение в зеленчуковата градина. След прецъфтяване цветоносът се отстранява или се оставя, за да се образуват семенца.