Вишневият или черешов хоботник е малко бръмбарче с вишневочервен цвят и златистозелен блясък. Неприятелят развива едно поколение годишно, зимуват както възрастните, така и част от ларвите и какавидите в почвата.

Вредят бръмбарите и ларвите, като повреждат пъпките, цветовете, листата и плодовете.

Бръмбарите се появяват рано през пролетта, като хранят се с набъбващи пъпки. След това нагризват цветовете и листата, а по-късно - и плодовете, по които правят дълбоки кръгли ямички. Женските снасят яйцата в месестата част на плодовете, непосредствено до костилката. Ларвите се хранят с ядките на плода, а като завършат развитието си, пробиват стената на черупката, излизат от плода и отиват в почвата.

Повредените плодове са почти негодни за консумация както в прясно състояние, така и за преработка.

Каква трябва да е борбата:

. През пролетта след като бръмбарите са попълзели по дърветата се третира. Извършва се преди и след след цъфтежа. Прагът на икономическа вредност е 5-6 възрастни индивида от 10 клонки на дърво, което се установява чрез стръскване на дърветата. За борба с вишневият хоботник е регистриран само нуреле Д – 0,08%, но може да се пръска и с някои други инсектициди - децис 2,5 ЕК - 0,04%, вазтак нов 100 ЕК - 0,02% и др.

. През лятото и есента почвата се обработва, за да се унищожат ларвите.