Те помагат и след градушка, и при преовлажняване

Днешните листни торове, които се предлагат, са от най-модерните формулации.Те може да бъдат обогатени с магнезий, желязо, бор и др.

Подхранването, което ще направите с тях може да се комбинира и с пръсканията за борба с маната, оидиума, гроздови молци и други заболявания и вредители.

Трябва обаче да се спазва стриктно:

Пръскането да става само в хладно време - в ранните сутрешни или в късните следобедни часове.

Да не се прави непосредствено преди или след валеж.

Третира се и, когато стопанинът желае да засили растежа на едногодишния прираст на леторастите и на листата.

Най-важното му достойнство е, че повишава и захарността на гроздето, а понижава киселинността, но също прави и зърната по-едри.

След градушка

Листните торовете спомагат за възстановяване на засегнатите от явлението лозя и увеличават съдържанието на хлорофил, което активизира фотосинтезата и на листната маса и на кореновата система.

Така растенията преодоляват по-бързо смущенията и раните, които са получили от падналите ледени топчета.

Едно наум за любителите:

Между другото лозарите трябва да знаят, че хлороза може да се развива по лозите и асмите и при силно преовлажняване на почвата а през този месец всекидневните валежи допринасят именно за това.

Във влажни пролети, като сегашната, могат да се наблюдават признаци на силна асфикция на корените - тя също се изразява в желязна хлороза и в задържане на развитието на лозите.

За преодоляване на явлението те трябва да се третират 2-3 пъти с листни торове, които съдържат повече желязо.

След период от 7-8 дни след първото пръскане обикновено започват да се наблюдават бързи признаци на преодоляване на асфикцията - за кратко време се възстановява зеления цвят на листата.