Законодателството на ЕС може да въведе задължително разделно събиране на органичните отпадъци от 2023 г. В Милано вече са направи това реалност с биоразградима и компостируема биопластмаса, съобщава Политико.

Приемането на пакета за отпадъците в рамките на плана "Стратегии за кръгова икономика" през април тази година предвещава значително подобрение на целите за рециклиране в целия ЕС. Ревизираните закони за отпадъците в ЕС изискват биологичните отпадъци да се събират отделно от края на 2023 г., което ще доведе до значителна промяна в системите за управление на отпадъците в по-голямата част от Европа.

В Италия вече са подготвени за това. Разделеното събиране на биологични отпадъци наистина е една от силните страни на системата за управление на отпадъците в град Ломбар, като процесът започна през ноември 2012 г. и през юни 2014 г. вече обхваща 100% от територията на общината. А вече и в Милано.

Над 140 000 тона хранителни отпадъци всяка година (включително плодове, зеленчуци, месо, риба и други органични вещества) се събират за компостиране и производство на възобновяема енергия от домакинства, квартални пазари и предприятия.

Това се равнява на повече от 100 килограма хранителни отпадъци на човек на година, което е много над рециклирането в повечето градове по света. Нещо повече, степента на замърсяване на събраните хранителни отпадъци от традиционната пластмаса е под 5%. Системата е позволила на града да достигне миналата година до 54%  разделно събиране на отпадъците, което е рекорд в сравнение с други европейски градове с над 1 милион жители. 

Тези добри практики са насърчени чрез въвеждането на системата за събиране от врата до врата и използването на торбичките на Novamont MATER-BI. С марката MATER-BI, Novamont произвежда и продава голямо количество разградима и компотираща се биопластмаса съгласно европейския стандарт EN 13432, получена благодарение на собствени технологии, базирани на използването на възобновяеми материали като нишестета, целулози, растителни масла и техните комбинации.

Novamont е водещият световен производител на сертифицирани компостируеми биополимери. От 1989 г. фамилията на MATER-BI смоли се използва в цял свят за производство на компостиращи се продукти като торби, чували и облицовки, които са от съществено значение за ефективното разделяне, събиране и компостиране на органични отпадъци. Освен Милано, Novamont е партньор на мрежа от европейски градове като Копенхаген, Женева, квартал Саррия в Барселона, Париж, Виена, Кардиф, Манчестър и няколко квартала в Лондон с около 5 350 000 жители и около 312 000 тона отделно събрани биологични отпадъци.

Всъщност компостируемите торби са основната характеристика, която гарантира превръщането на органични отпадъци в превъзходна биогаз, важен съюзник в борбата срещу опустошаването и ерозията на почвата.