Вирусът се разпространява сред хора и животни

Налице са доказателства за нарастваща честота на заразяване със заболяването хепатит Е в България, констатирали са експертите.

В същото време липсва пълна оценка за разпространението му сред хората, няма и  мащабно проучване за разпространението на вируса сред животните, като съществуват неясноти и по отношение на източниците на инфекция.

По този тревожен повод Центърът за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите ще проведе научно-практическа конференция за актуалните проблеми на инфекциите при хора и животни.

Заради изключителната важност на тематиката за българското общество ще бъдат обменени информация и най-нови данни за епидемиологията, епизоотологията, разпространението, особеностите на развитие, профилактиката, диагностиката и лечението на хепатит Е, който представлява все по-нарастващ риск за общественото здраве, както в България, така и в Европа.

На конференцията ще вземат участие всички заинтересовани страни – държавната администрация и компетентните органи, науката и академичните среди, професионалните и браншови организации на ветеринарните лекари.

Тя ще се проведе на 22 май от 10 часа във Висшето училище по застраховане и финанси в ж.к. "Овча купел".