Вчера имаше стабилност на агропазарите в Европа, тъй като промяната на цените основно съответстваше на валутните колебания.

Докато на сесията в Чикаго бе отбелязан спад в средата на деня, Париж се противопостави на тази тенденция вследствие на спада на еврото, което тества зоната за подкрепа от 1.18 спрямо долара.

Забелязва се спад в цените на пшеницата в Черноморския регион през новия сезон, като сделките се сключват за 196 долара на тон на базата на FOB, срещу 202 долара / тон. миналата седмица.

На международната сцена Египет закупи 60 000 тона пшеница от Украйна за доставка от 15 юни до 25 юни на цена от 219,90 долара за тон.

Тунис също закупи 100 000 тона пшеница и 75 000 тона фуражен ечемик. Доставките ще се извършват през периода от 10 до 20 август. Следователно става дума за реколтата от 2018 г.

Според германският статистически институт след дъждовната есен, която затрудни сеитбата, площта на зимната пшеница през 2018 г. спрямо миналата година е намаляла с 5,6%, а рапицата - с 3,4%. А засетите площите с царевица са ревизирани нагоре.

Във Франция те трябва да останат непроменени спрямо миналата година, показват данните на земеделското министерство (1,38 млн. хектара).

Площите със захарно цвекло ще са по-малко с 0.7%, в сравнение с предходната година, но ще бъдат с 16.3% повече от средните за последните 5 години.

Цените на рапицата останаха непроменени вчера, подкрепени по-специално от пазарите на нефта и палмовото масло.

Състоянието на културата във Франция предизвиква загриженост в много региони, тъй като цъфтежът е много хетерогенен.