Градинарство и гмуркане - две страсти, които раждат първата подводна ферма в света

Радина Иванова

Серджио Гамберини, собственик на фирма за водолазно оборудване Ocean Reef Group, е изобретил подводни оранжерии, в които може да се отглеждат растения. Eкспериментът му е пожънал успех и според него е много подходящ за крайбрежни страни, които са със сух климат или са около пустини.

Наречена “Градината на Немо”, подводната ферма се състои от 6 полукълба, в които се отглеждат различни растения, закрепени на 8 метра дълбочина в Лигурско море.

Проектът е насочен към развитието на алтернативни методи в земеделието, основани на принципите за устойчивост. Целта на иновацията е да се намери система, която да не изисква прекомерни разходи за строителство, да е разнообразна и продуктивна за неопределенпериод време.

Според “Сънди таймс” оранжериите приличат на извънземни градове от научно-фантастичен филм, които обаче са потенциален отговор на кризите в земеделието за бъдещето на Земята. В шестте въздушни биосфери, потопени на 90 метра от брега на град Ноли, близо до Генуа се отглеждат разнообразни растения като червено зеле, маруля, боб, ягоди, включително и основната съставка за италианската кухня - босилекът, с който се прави прословутото песто.

Иновацията, известна като “Градината на Немо”, е създадена през 2012 година. Идеята на Серджио Гамберини била да създаде устойчив метод за производство на храни край бреговете на страни, страдащи от сух климат.

Според него долу в морето растенията са спасени от резките климатични промени на земната повърхност.

А експериментите показват, че растенията растат по-бързо под вода, както и че разсадът оцелява чрез поливане с дестилирана морска вода. Слънчевата светлина влиза във въздушните куполи и вътре става по-топло спрямо температурата на морска вода. Така се появяват капки от конденз по вътрешните страни на акваоранжериите и по този начин се поддържа влажността, нужна за растежа на растенията.

Подводното пространство е условие за постоянна температура, с което растенията запазват топлината и през нощта с разлика около 3-4 градуса. Не на последно място това е и среда, обезопасена от вредители, което позволява да не се използват пестициди.

Така наречените “биосфери” се наблюдават всекидневно от екип от специализирани водолази, чиито тела остават наполовина във водата, когато са в тях.

Различни по големина и закотвени на около 8-9 метра дълбочина, оранжериите разполагат с най-модерното оборудване. То обаче не нарушава околната среда - слънчеви панели, лед осветление за нощни огледи, WiFi, серия от камери и сензори, за да е възможно и денонощно следене от сушата.

Но първите стъпки винаги са по-трудни и “Градината на Немо” не остава без препятствия. Първите основи на проекта били разрушени от течове и се разпаднали след силно вълнение.

Годишните разходи на този иновативен метод са десетки хиляди евро, които отчасти са платени от crowdfunding.

С всяка година проектът се разраства, като подобренията в структурата и технологиите са създали нови приложения. Така днес “Градината на Немо” има известен успех и извън хранителната индустрия. Освен подводна оранжерия, тя е и нова туристическа атракция, както и се ползва за подводна лаборатория и обсерватория. Няколко фармацевтични компании наемат “балоните” за проучвания и са установили, че растенията, отглеждани под вода, съдържат два пъти повече етерични масла, отколкото тези, отглеждани на сушата.

Все пак Гамберини и неговите сътрудници още се питат дали има бъдеще в тези странични от отглеждането на билки и зеленчуци дейности. Дали тези инсталации са интересни за курортите и за екотуризма и дали ще дадат на хората уникално преживяване? Могат ли инсталациите да се използват и за други цели - рибовъдна ферма или подводни станции за наблюдение на дивата природа, тъй като по техни анаблюдения много морски животни спонтанно са започнали да обитават мястото около оранжериите?

Следващото предизвикателство на екипа е да се направи търговски продукт, т.е. да произвеждат мини оранжерии за оглеждане на растения в аквариум. В момента създателите се опитват да опростят дизайна, за да се намали нуждата от слизането на водолазите. Също така в плановете им е залегнала идеята да създадат тор от изсушени водорасли, както и да разнообразят подводната си ферма с други видове култури.

По материали на The Sunday Times и Ocean Reef Group.