Комбинацията от червена детелина, звездан и тимотейка ще ви осигури сено 550 кг/дка

Едно от предимствата при отглеждане на месодайни породи говеда е пасищното им изхранване. На пасището животните сами намират и поемат необходимите им храни. А от друга страна денонощното им пребиваване на открито закалява организма и го прави устойчив спрямо различни болести и неблагоприятни фактори на околната среда.

Климатичните условия у нас позволяват пасищният период да е средно около 6 месеца - от април до началото на ноември. През зимните месеци животните също са на открито в полуоткрити навеси и заслони и се изхранват главно с груби фуражи - сено, слама, царевичак, листников фураж и силаж и ограничени количества концентриран фураж.

За да се осигури добро телесно и здравословно състояние на всяка крава и получаване и отбиване от нея по един приплод годишно, е необходимо през пасищния период да се осигурят необходимите тревни фуражи. Това зависи както от почвеното плодородие на отделните пасищни площи, така и от климатичните условия - честите засушавания и изгаряния на тревата. За такива периоди винаги трябва да има подготвено известно количество резервен фураж за подхранване.

Освен това потребностите от хранителни вещества се променят в зависимост от физиологичното състояние - сухостоен период, следродилен период, период за заплождане и период на бозаене на приплодите.

Концентрираният фураж (за през пасищния период) е предназначен за подхранване на приплодите, а на кравите се дава по време на отелването и подготовката за заплождане.

Ако нямате възможност да приготвяте тревен силаж за зимния период, ще трябва да осигурите повече груби фуражи - сено, слама, листников фураж от дъб, габър, топола и др.

Ако отглеждате животни от по-едрите месодайни породи или от комбинираните - Симентал или Кафява, количествата фуражи трябва да се завишат с 25% до 30%.

От посочените сезонни потребности за една крава с приплоди всеки стопанин може да определи в зависимост от броя на неговите животни каква трябва да бъде площта за паша и за осигуряване на другите фуражи. Естествено че трябва много внимателно да се прецени качеството на почвите и техните възможности за определени добиви.

От първостепенно значение е работата за подобряване на ливадите и пасищата, която трябва да се изрази в следните дейности:

4 Повърхностно подобрение - почистване от камъни, храсти, бодили, вредна плевелна растителност и др. Изравняване на повърхността от ямки и поройни легла, коловози, къртичини и др.;

4 Торенето на естествените ливади и пасища - тези дейности увеличават не само добивите, но и подобряват качествения състав на тревите.

Разораване и засяване на подходящи тревни смески - това позволява добивът на тревни фуражи да се увеличи до 2,2 пъти.

Най-високи добиви се получават при тревни смески в състав:

червена детелина - 25%;

звездан - 25%;

тимотейка - 50%, при което добивът на сено достига 550 кг/дка.

Освен подобрителните дейности много важна е и организацията на пасищното използване

За безпастирното отглеждане на животните е необходимо площите да се оградят, като се разделят с огради на 3-4 парцела. Всеки парцел трябва да има достъп до водоизточник - за поене на животните - река, ручей, язовир или други естествени или изкуствено създадени водоеми.

И още: във всеки парцел се изграждат хранилки с концентриран фураж достъпни само за приплодите, а също подходящи места, на които постоянно да има каменна сол за близане.

През пасищния период грижата на фермера е главно да приготвя, извозва и складира фуражи за зимния период. Естествено, необходима е и ежедневна проверка на здравословното състояние на животните, както и отстраняване на възникналите трудности.

Сименталът и Кафявото говедо са от по-едрите комбинирани животни от месо-млечен тип. За тях трябва да предвидите до 30 на сто завишени количества фураж.
Сименталът и Кафявото говедо са от по-едрите комбинирани животни от месо-млечен тип. За тях трябва да предвидите до 30 на сто завишени количества фураж.