БАТА АГРО 2018: Пазарът е труден, но шоуто трябва да продължи

17 май 2018
Агротехника
0
8001
1 2 3 4 5
 

Над 200 фирми от страната и чужбина участват тази година на изложението в Стара Загора с надеждата да намерят нови клиенти

Ася Василева наш спец. пратеник

Изложението за земеделска техника и технологии в Стара Загора стана традиция. То премина през детския си период на експериментиране, когато търсеше формата си и времето си, и се установи през месец май. На пистата на старозагорското летище машините и фирмите вече поредна година заемат местата си и очакват фермери купувачи.

Имало е различни изложения - и слънчеви, и дъждовни, и богати на сделки и доста вяли. Какво ще бъде то тази година е трудно да се каже отсега, равносметките ще се правят след приключването му.

Но едно е сигурно - вълнение като в първите години, нито сред изложителите, нито сред посетителите има.

Годината е трудна, цените на агропродукцията са ниски, чудеса не се очакват, на хоризонта се задава и сериозно орязване на евросредствата. Да, сделки има и винаги ще има, защото без машини няма как, но никой не очаква да се отвори ковчежето на Али Баба и да натрупа несметни богатства. Въпросът днес опира до оцеляването и постигането на някаква минимална рентабилност на производството при земеделците и на продажбите при търговците.

Така че на изложение като на изложение - има сериозно предлагане и голям избор за посетителите.

Тазгодишното издание на БАТА АГРО се провежда от 15 до 18 май и се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА). Изложителите представят своите експонати на площ от над 36,5 хил. кв. м. В края на януари председател на БАТА стана Даниел Минев, управител на фирма ИнтерАгри.

По време на официалното откриване присъстваха представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Държавен фонд “Земеделие”, областната и общинската управа на Стара Загора. Зам.министърът на земеделието Атанас Добрев напомни, че подмяната на остарялата и амортизирана техника и необходимостта от преминаване към съвременно производство е това, от което се нуждае българският земеделски стопанин.

За доброто настроение на гостите се погрижиха ансамбъл “Загоре” и духовият оркестър на областния град.

А иначе по последни данни новорегистрираните колесни трактори за 2017 година са 1340, което е с 9,7% повече от предходната година, но нивото е все още далеч от необходимото за здравословно обновяване на техниката в страната.

Подобно е и при зърнокомбайните - новорегистрираните през 2017 година са 158, което, въпреки увеличението от 37% спрямо 2016-а, е много по-малко от обичайните около 250 зърнокомбайна на годишна база.

Прави впечатление, че втора поредна година нивата на новорегистрирана техника са значително по-ниски от обичайните за пазара в България. Дали това е трайна тенденция, ще видим в последствие, но очевидно не може да се очаква някакъв съществен ръст на родния пазар на агротехника при липса на еврофинансиране.

Важно е все пак земеделските стопани да инвестират в техниката, която им е необходима и да не се влияят толкова много от спекулации около европрограмите, защото дългото чакане, води до големи загуби. Има много преференциални програми за инвестиции в техника, разработени от вносители на техника за българския пазар, с помощта на които стопаните могат да си набавят необходимите машини, когато са им нужни.

Цялостно машинният парк в България е все още много стар. Голямата част от машините, работещи в земеделието са над 10-15-годишни. Вносът на много амортизирани употребявани машини допълнително усложнява нещата. Разбира се, има тенденция на обновяване на техниката, но то тече много бавно. А старата техника води след себе си сериозни експлоатационни разходи, които не винаги се оценяват адекватно. Оперативните разходи за амортизираната стара техника също са значително по-големи от тези за нова.

Ясно, е, че със сегашните темпове по-значителна подмяна на старите машини остава далеч в бъдещето. Но все пак, ако имате намерение да инвестирате в нова земеделска техника, добре е да посетите БАТА АГРО. Поне ще може да видите новостите в отрасъла, а и да се възползвате от много изгодните финасови предложения на търговците, които се предлагат на изложението.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
2592
0

Те са неделима част от технологията на прецизното земеделие Представяме ви най-съвременни системи на водещи световни фирми за оптимално подхранване на културите Общоприетите практики за управление

1935
0

Сеялката е най-важната техника, която осигурява успеха при прилагането на почвоопазващото земеделие Сеитбата е най-важният фактор, влияещ върху прорастването на семената и укрепването на растенията

3078
0

Фермерите търсят алтернативи при решенията си за нова техника, за която ще инвестират не малко пари

4284
0

Предстоящи онлайн търгове Дата на откриване: 11 юни Дата на затваряне: 18 юни 2018 Ден на инспекцията: събота 16 юни от 9.00 до 15.00 часа Повече от 75 трактора и селскостопанска техника в този търг!

12105
0

Световната иновация пренася до 15 кг препарати и обработва 10 дка за 15 минути Диана Ванчева Летяща новост за иновативна растителна защита на БАТА АГРО тази година е SY141HR .

Още от Фермер
4365
0

0 Първото изискване е, короните на дърветата да са редки. 0 Второто, сянката от тях да пада върху кошерите само по обедните и следобедните часове, а не целодневно, съветват специалистите.

1548
0

Завихрило се торнадо изплаши жителите на Кюстендил и село Копиловци, след което последва пороен дъжд и градушка. Хората споделят, че началото на бурята е започнала със силно въздушно течение и

4878
0

В кои случаи ще могат да се въвеждат и небиологични животни в едно стопанство Ще им се отпускат пасища Зайците да могат да се отглеждат биологично предвижда проект на допълнение в Наредба N1 от 2013

1161
0

През нощта над по-голямата част от страната времето ще е предимно ясно. В сутрешните часове над крайните източни райони ще се образува ниска слоеста облачност. Утре ще преобладава слънчево време.

5544
0

Лешниковият хоботник развива има едно поколение през годината. Възрастните бръмбари се появяват към края на май и през юни. Първоначално нагризват листата,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В коя Моравия са проповядвали светите братя и участвали ли са в покръстването на българите? Въпреки епохалните заслуги на Кирил и Методий и техните ученици, и до днес учените спорят за основни факти от живота им. Едната причина, разбира се, е, че те са живели много отдавна - преди близо 12 века, но другата е, че има много заблуди,

Сърбящият обрив не е чиста алергия. При 50% причината за пристъпа остава скрита. Един вид е наследствен. Най-популярната закачка с дерматологията е, че не съществуват болести на кожата. Зад остроумието обаче не стои оптимистичната новина, че кожата е суперздрав орган, както би си помислил неспециалист.

Народният театър получи няколко статуетки С пищна церемония бяха връчени наградите "Аскеер" в Театъра на армията. Изгряваща звезда беше Веселин Петров. Поддържаща мъжка роля взе Малин Кръстев. Наградата за водеща мъжка роля отиде при Захари Бахаров. Поддържаща женска роля е за Ани Пападопулу, а водещата женска роля е за Мария Стефанова,

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа