БАТА АГРО 2018: Пазарът е труден, но шоуто трябва да продължи

17 май 2018
Агротехника
0
12645
1 2 3 4 5
 

Над 200 фирми от страната и чужбина участват тази година на изложението в Стара Загора с надеждата да намерят нови клиенти

Ася Василева наш спец. пратеник

Изложението за земеделска техника и технологии в Стара Загора стана традиция. То премина през детския си период на експериментиране, когато търсеше формата си и времето си, и се установи през месец май. На пистата на старозагорското летище машините и фирмите вече поредна година заемат местата си и очакват фермери купувачи.

Имало е различни изложения - и слънчеви, и дъждовни, и богати на сделки и доста вяли. Какво ще бъде то тази година е трудно да се каже отсега, равносметките ще се правят след приключването му.

Но едно е сигурно - вълнение като в първите години, нито сред изложителите, нито сред посетителите има.

Годината е трудна, цените на агропродукцията са ниски, чудеса не се очакват, на хоризонта се задава и сериозно орязване на евросредствата. Да, сделки има и винаги ще има, защото без машини няма как, но никой не очаква да се отвори ковчежето на Али Баба и да натрупа несметни богатства. Въпросът днес опира до оцеляването и постигането на някаква минимална рентабилност на производството при земеделците и на продажбите при търговците.

Така че на изложение като на изложение - има сериозно предлагане и голям избор за посетителите.

Тазгодишното издание на БАТА АГРО се провежда от 15 до 18 май и се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА). Изложителите представят своите експонати на площ от над 36,5 хил. кв. м. В края на януари председател на БАТА стана Даниел Минев, управител на фирма ИнтерАгри.

По време на официалното откриване присъстваха представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Държавен фонд “Земеделие”, областната и общинската управа на Стара Загора. Зам.министърът на земеделието Атанас Добрев напомни, че подмяната на остарялата и амортизирана техника и необходимостта от преминаване към съвременно производство е това, от което се нуждае българският земеделски стопанин.

За доброто настроение на гостите се погрижиха ансамбъл “Загоре” и духовият оркестър на областния град.

А иначе по последни данни новорегистрираните колесни трактори за 2017 година са 1340, което е с 9,7% повече от предходната година, но нивото е все още далеч от необходимото за здравословно обновяване на техниката в страната.

Подобно е и при зърнокомбайните - новорегистрираните през 2017 година са 158, което, въпреки увеличението от 37% спрямо 2016-а, е много по-малко от обичайните около 250 зърнокомбайна на годишна база.

Прави впечатление, че втора поредна година нивата на новорегистрирана техника са значително по-ниски от обичайните за пазара в България. Дали това е трайна тенденция, ще видим в последствие, но очевидно не може да се очаква някакъв съществен ръст на родния пазар на агротехника при липса на еврофинансиране.

Важно е все пак земеделските стопани да инвестират в техниката, която им е необходима и да не се влияят толкова много от спекулации около европрограмите, защото дългото чакане, води до големи загуби. Има много преференциални програми за инвестиции в техника, разработени от вносители на техника за българския пазар, с помощта на които стопаните могат да си набавят необходимите машини, когато са им нужни.

Цялостно машинният парк в България е все още много стар. Голямата част от машините, работещи в земеделието са над 10-15-годишни. Вносът на много амортизирани употребявани машини допълнително усложнява нещата. Разбира се, има тенденция на обновяване на техниката, но то тече много бавно. А старата техника води след себе си сериозни експлоатационни разходи, които не винаги се оценяват адекватно. Оперативните разходи за амортизираната стара техника също са значително по-големи от тези за нова.

Ясно, е, че със сегашните темпове по-значителна подмяна на старите машини остава далеч в бъдещето. Но все пак, ако имате намерение да инвестирате в нова земеделска техника, добре е да посетите БАТА АГРО. Поне ще може да видите новостите в отрасъла, а и да се възползвате от много изгодните финасови предложения на търговците, които се предлагат на изложението.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
18828
0

Престижната австрийска марка трактори LINDNER влиза на българските ниви Фирмата предлага иновативни решения в средния мощностен диапазон от 76 до 144 к.с. Фирма УНИВЕРСАЛ-НВГ гр.

6057
0

Компанията за анализ на почвите Teralytic пусна ограничен брой безжични почвени сонди, които трябва да бъдат доставени във времето за засаждане през сезон 2019.

5202
0

Световна премиера в Германия на комбайните Axial Flow 250 Не просто машини, а интелигентни решения за печеливш агробизнес Американският гигант Case IH,

4176
0

Ани Димитрова, по материали на Future farming Улавянето на неблагоприятни промени в растежа и качеството на растенията вероятно ще стане много по-лесно и много по-евтино благодарение на UPS и

36396
0

Възможностите ви позволяват да купите употребявана машина, но не искате да сбъркате Поглед и анализ отвътре ви дават германски специалисти, които разглобяват един Claas Axion 920 до последното

Още от Фермер
513
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1098
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

531
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

999
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа