Над 200 фирми от страната и чужбина участват тази година на изложението в Стара Загора с надеждата да намерят нови клиенти

Ася Василева наш спец. пратеник

Изложението за земеделска техника и технологии в Стара Загора стана традиция. То премина през детския си период на експериментиране, когато търсеше формата си и времето си, и се установи през месец май. На пистата на старозагорското летище машините и фирмите вече поредна година заемат местата си и очакват фермери купувачи.

Имало е различни изложения - и слънчеви, и дъждовни, и богати на сделки и доста вяли. Какво ще бъде то тази година е трудно да се каже отсега, равносметките ще се правят след приключването му.

Но едно е сигурно - вълнение като в първите години, нито сред изложителите, нито сред посетителите има.

Годината е трудна, цените на агропродукцията са ниски, чудеса не се очакват, на хоризонта се задава и сериозно орязване на евросредствата. Да, сделки има и винаги ще има, защото без машини няма как, но никой не очаква да се отвори ковчежето на Али Баба и да натрупа несметни богатства. Въпросът днес опира до оцеляването и постигането на някаква минимална рентабилност на производството при земеделците и на продажбите при търговците.

Така че на изложение като на изложение - има сериозно предлагане и голям избор за посетителите.

Тазгодишното издание на БАТА АГРО се провежда от 15 до 18 май и се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА). Изложителите представят своите експонати на площ от над 36,5 хил. кв. м. В края на януари председател на БАТА стана Даниел Минев, управител на фирма ИнтерАгри.

По време на официалното откриване присъстваха представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Държавен фонд “Земеделие”, областната и общинската управа на Стара Загора. Зам.министърът на земеделието Атанас Добрев напомни, че подмяната на остарялата и амортизирана техника и необходимостта от преминаване към съвременно производство е това, от което се нуждае българският земеделски стопанин.

За доброто настроение на гостите се погрижиха ансамбъл “Загоре” и духовият оркестър на областния град.

А иначе по последни данни новорегистрираните колесни трактори за 2017 година са 1340, което е с 9,7% повече от предходната година, но нивото е все още далеч от необходимото за здравословно обновяване на техниката в страната.

Подобно е и при зърнокомбайните - новорегистрираните през 2017 година са 158, което, въпреки увеличението от 37% спрямо 2016-а, е много по-малко от обичайните около 250 зърнокомбайна на годишна база.

Прави впечатление, че втора поредна година нивата на новорегистрирана техника са значително по-ниски от обичайните за пазара в България. Дали това е трайна тенденция, ще видим в последствие, но очевидно не може да се очаква някакъв съществен ръст на родния пазар на агротехника при липса на еврофинансиране.

Важно е все пак земеделските стопани да инвестират в техниката, която им е необходима и да не се влияят толкова много от спекулации около европрограмите, защото дългото чакане, води до големи загуби. Има много преференциални програми за инвестиции в техника, разработени от вносители на техника за българския пазар, с помощта на които стопаните могат да си набавят необходимите машини, когато са им нужни.

Цялостно машинният парк в България е все още много стар. Голямата част от машините, работещи в земеделието са над 10-15-годишни. Вносът на много амортизирани употребявани машини допълнително усложнява нещата. Разбира се, има тенденция на обновяване на техниката, но то тече много бавно. А старата техника води след себе си сериозни експлоатационни разходи, които не винаги се оценяват адекватно. Оперативните разходи за амортизираната стара техника също са значително по-големи от тези за нова.

Ясно, е, че със сегашните темпове по-значителна подмяна на старите машини остава далеч в бъдещето. Но все пак, ако имате намерение да инвестирате в нова земеделска техника, добре е да посетите БАТА АГРО. Поне ще може да видите новостите в отрасъла, а и да се възползвате от много изгодните финасови предложения на търговците, които се предлагат на изложението.