Твърди се, че България е била сред най-големите производители на аспержи в началото на ХХ век. Странно е обаче, че след 09.09.1944 г. те изчезват от земеделските площи. И единственото обяснение е, че са обявени за буржоазен зеленчук.
Хранителните и здравословни качества на аспержите обаче са били познати на хората още от античността. Въведени са като земеделска култура през XVIII век. Зеленчукът е бил харесван от знатни особи и е бил добър поминък. Мистерия остава защо така рязко изчезва от трапезата на българина?
А истината е, че аспержата може да се отглежда повсеместно на територията на България, стига почвената структура да отговаря на изискванията на културата. Дори се твърди, че аспержите, отглеждани у нас, надминават по качество тези от съседни страни.
В момента в България са известни едва няколко производителя на тази култура. Как се справят с отглеждането? Какви грешки допускат? Къде реализират добивите си? И изобщо има ли реализация на аспержите у нас?
Още по темата за интересния зеленчук, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 17 май.
Коментари