Розата заема кралското място сред цветята. И наистина е обидно, когато скъпият розов храст по някаква причина не цъфти, разболява се или съхне. Има няколко грешки, които допускат неопитните градинари при отглеждането на рози.

Неправилен избор на място за засаждане

Когато избирате място за засаждане, трябва да запомните, че розите са светлолюбиви. Светлината има решаващо влияние върху силата на растежа, броя на цветовете и устойчивостта към гъбични заболявания. Ако розата ви расте в сянката на дърветата, не очаквайте цвят от нея. Дърветата ще ѝ отнемат водата и хранителните вещества. Заради сянката клоните и издънките на розовия храст ще започнат да се удължават, стават тънки и слаби, образуват фалшиви пъпки, които не дават цвят.

При липса на топлина се забавя натрупването на хранителни вещества, които са нужни за нормалното развитие на храста. Студените северни и североизточни ветрове “простудяват” розите. Ето защо е желателно цветята да се пазят от тях.

Розите не обичат влажните почви. Дълъг престой на корените им във вода води до загиване на храста заради липса на кислород. Най-добре розата усвоява хранителните вещества, когато се отглежда върху неутрални почви (рН 6-7). Когато почвата промени киселинността си част от веществата преминават в недостъпна за растенията форма.

Неправилно засаждане

От неправилното засаждане най-засегнати са присадените рози. Те трябва да се засаждат така, че мястото на присаждане да е покрито с 3-5 см почва. Ако присадката остане над повърхността на почвата, новите пъпки и леторастите се появяват на подложката (дивата роза). Получените диви издънки в конкуренция с културното растение ще започват да отнемат хранителните вещества и влагата. Това неизбежно ще отслаби развитието на културното растение.

Ако мястото на присаждане е прекалено дълбоко в земята, кореновата шийка може да изгние, което ще доведе до гибел на розовия храст.

При катерливите рози нещата не стоят така. При тях мястото на присаждане трябва да е около 10 см под нивото на почвата. При тези рози именно при това засаждане се оформят корените на културното растение, а тези на шипката не могат да се развият достатъчно.

Неправилна лятна резитба

Лятното подрязване е много важен елемент в грижата за розите. След цъфтеж сухите цветя трябва да бъдат премахнати. Това ще удължи по-нататъшното цъфтене на розите. Ако не го направите, розата ще започне да “работи” върху образуването на плодове и подготовката за зимата.

Слепите издънки (които нямат цветове) могат да бъдат активирани за цъфтене със стимулиращо подрязване. Това се прави доста ниско. Издънките се отрязват почти в основата на храста. В този случай не е необходимо да съжалявате за розата, тъй като ако отрежете само върховете на слепите издънки, те ще изкарат слаби и тънки клонки, които няма да дадат пълен цъфтеж.

Повърхностно поливане

Розовите храсти не трябва да изпитват липса на влага. Цветарите обаче, често практикуват плитко поливане, при което корените не разполагат с така нужната им влага.

Най-добре е преди поливката да направите около храста ямка с дълбочина 10-15 см. Напълнете я с вода, а когато почвата я поеме запълнете ямката. Приблизителното количество вода е 5-10 литра на растение.

Периодичността на поливане е: по време на активния растеж - на всеки 7-10 дни, а при сухо горещо време - през 3-5 дни. Препоръчително е да се полива сутрин или вечер. В горещото време не се полива.

Неправилно подхранване

Рано през пролетта розите се подхранват с комплексни минерални торове. Азотът се въвежда само през пролетта. На по-късен етап той няма да донесе никаква полза, но ще постави под въпрос успешното презимуване.

По време на образуването на пъпки е полезно да се внесе фосфор и калий. В периода на цъфтеж е препоръчително да се спрат всички видове торене. Последното подхранване се прави в средата на септември, като се използва смес от фосфор и калий.