Начините за попълване на лозя

15 май 2018
В лозята
0
10647
Няма снимка
Отводи, вкоренени лози и подложки могат да се използват за попълване на празните места
1 2 3
 

И при най-добри грижи известен процент от засадените лози не покарват поради различни причини.

Празните места трябва да се попълват своевременно - това обикновено се прави през есента на същата година или на следващата пролет.

За целта да се избират силни присадени лози от същия сорт, които след като се засадят, да се отглеждат с по-големи грижи от останалите, които ги конкурират и засенчват.

Най-добре е да се подходи предвидливо и в същата година на засаждането да се превкоренят и по няколко резервни лози от всеки сорт. Те после могат да се използват за попълване на празните места.

Запълването не бива да закъснява, защото в обратния случай през следващите години останалите лози ще се развиват все по-силно и попълването ще става по-трудно.

Случва се и през втората, третата и четвъртата година в дадено насаждение отделни лози също да пропаднат.

Попълването на техните места може да става по един от следните начини:

Чрез засаждане на силни присадени вкоренени лози

То може да се извърши най-късно до 3-4 години след засаждането на лозето.

Изкопават се големи ямки с размери 80 на 80 см и на дъното им се поставя добре угнил оборски тор.

Лозите редовно да се пръскат срещу мана.

Плодните пръчки на съседните лози се извиват и привързват на противоположната страна.

Чрез вкоренени подложки

Когато те се вкоренят и развият добре, се присаждат на определеното място.

Чрез присаждане на място

Ако подземните части на главината - стъблото и корените - не са загинали, което се вижда по покаралите издънки, лозите се присаждат на място чрез тях.

Чрез отводи

На една от съседните лози по посока на реда се запазва лятото един ниско разположен летораст. През есента той се пуска до мястото на пропадналата лоза по изкопан ров, дълбок 25-30 см, в който се полага.

Затрупва се с почва, която се притъпква добре, а върхът му се извива вертикално нагоре, привързва се на колче и се изрязва на 2 очи над повърхността на почвата, след което се загърля.

През пролетта двете пъпки се отгрибват, а всички леторасти по отвода към майчината главина се премахват.

Прекъсването на връзката с майчината главина става на втората-третата година.

Някои стопани оставят двете лози - майчината и дъщерната - свързани с подземен кордон, за да се снабдяват с вода и минерални вещества от корените на подложката на майчиното растение.

От това то не отслабва от това, а дори новата лоза спомага за по-добро изхранване на корените.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13302
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13599
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

41733
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

23994
0

Споделен опит на наш читател Писмо от читател: В стъкларските работилници се намират винаги изхвърлени изрезки от огледала. Те се нарязват на парчета с размери около 4-5 см на десетина сантиметра.

17046
0

Всеки лозар знае, че от бързото и навременното прибиране и бързото оползотворяване на обраното грозде, зависят крайните резултати от положения труд. Гроздето се бере в технологична зрелост,

Още от Фермер
72
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

153
0

Рязко са намалели тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, съобщава Кмета.бг. Например в най-голямото село в общината - Брезница тютюнопроизводителите тази година са само двама от близо 4000 жители.

198
0

Летни разядки и сосове като доматен сос с босилек и домашен кетчуп ще са фокус на утрешното издание на Фермерския фестивал пред земеделското министерство.

378
0

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в северните райони на Западна и Централна България ще превали и прегърми.

1449
0

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сигнал за открито мъртво бебе е подаден вчера в 14,48 часа в полицията в Хасково, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. Съобщението е подадено от депото за битови отпадъци намиращо се на сметището край село Гарваново. При работата си, служители от депото са открили трупа на новородено бебе. Назначена е аутопсия.

Броят на потребителите на интернет в Китай е достигнал 802 милиона в края на юни, което е с 3,8% повече в сравнение с шест месеца по-рано, сочат данни от доклад за развитието на интернет в страната, съобщава bulgarian.cri.cn. Благодарение на увеличението, процентът на достъпност до интернет в страната е достигнал 57,7, като 26,

Подготвящият се за трета мисия на Международната космическа станция японски астронавт Соичи Ногучи написа в Туитър, че най-важното нещо в космоса е тоалетната и правилното й използване, съобщава сайтът РИА Новости. "Едно от най-важните умения в орбита е правилното използване на WC-то!" Към своето съобщение японският астронавт пусна и илюстрация.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа