Диана Ванчева

Земя е това, не са чушки. Това казаха земеделски производители на телефона на "Български фермер" по повод чутото от тях в много суров вид намерение за промени в Закона за насърчаване на инвестициите, изложено от министъра на икономиката Емил Караниколов, което ще засегне и продажбата на земеделски земи на чужди инвеститори.

Според земеделски браншове, които се готвят тепърва да излязат със становище по промяна на текстове в закона,  те нито са питани от икономическото министерство какво мислят, нито са канени на дебат по твърде сериозната тема, която вълнува всеки българин. Така че да се пускат такива предложения, и то от парламентарната трибуна, е несериозно.

Според Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/ интерес към придобиване на земеделска земя у нас има, но по принцип, когато паарцелите са уедрени и в тях има възможност за напояване. Такива терени търсят и трудно намират и българските инвеститори.

Проблемът е силно чувствителен, казват от БАСЗЗ по повод евентуалните промени  в Закона за насърчаване на инвестициите и затова проектът трябва да бъде подложен на

широк обществен дебат

настоява председателят й Стайко Стайков, който се опасява да не бъдат дискриминирани българските инвеститори.

По принцип, когато става дума за продажба на българска земя на чужденци, юридическите текстове трябва да бъдат изпипани перфектно, за да не се посегне на един безценен актив, какъвто е земята, допълват членове на асоциацията.

БАСЗЗ не е уведомявана досега, че се готви такъв законопроект, а мнозина се съмняват, че пак се посяга към темата без да е потърсен консенсус по нея сред земеделския бранш.

Всяка държава по различен начин е наложила ограничения на такива сделки за продажба на чужденци, нашата какво прави по темата, питат фермери. Те се опасяват, че държавата иска да подхване сложен процес, без да разбира докъде може да го доведе.

Земя е това, не са чушки и домати, казват земеделски производители, които смятат, че управляващите не действат реципрочно на законодателството на останалите членки на ЕС...И питат, ако те искат да си купят земя в Унгария или Франция, как ще ги посрещнат там?