Приятелски сбирки и вкусна храна

Ако все още нямате барбекю в градината, а сте почитател на приятелските сбирки и вкусната храна, то задължително трябва да си осигурите това удоволствие!

Изборът на градинско барбекю е голям - електрически и газови грилове, барбекю на дърва, както и готови конструкции, подходящи за кухни на открито.

Разбира се по-изобретателните и сръчните биха могли да използват конструкции от магазини тип "направи си сам" и да си сглобят собственоръчно барбекю.

Стандартният вариант е изграждане на масивна зидана конструкция, съчетана с кът за хранене.

Освен удобно и полезно такова барбекю е и чудесен декоративен елемент към вашата къща.

Размерът на барбекюто зависи от големината на двора, а освен зиданата конструкция, трябва да предвидите и работен плот.

Правенето на барбекю е истински ритуал, една неразделна част от почивката и доброто прекарване.

Ето защо всеки, който разполага с градина или дори с тераса, се замисля дали да не се сдобие с грил.

Най-достъпният вариант са импровизираните малки барбекюта, които нямат нужда от специален монтаж.

За постоянните конструкции обаче ще ви бъде нужна помощ от професионалист.

МАЙСТОРЪТ СЪВЕТВА

Няколко хитринки при организиране на барбекю парти в градината:

Най-вкусно и здравословно се приготвя скара върху дървени въглища.

Добре е ако имате възможност да се снабдите с удобна бар-количка.

В началото може да я заредите с напитки, подправки и всички онези неща, заради които може да ви се наложи да прескачате често до кухнята, така ще си спестите досадното разкраване.

През летните вечери доста дразнещи са всевъзможни бобулечки, които може да прогоните, като се снабдите със специални ароматизирани свещи или лампи за целта.

При избора на място за барбекюто трябва да се съобразите с осветлението.

Добре е да има достатъчно дневна светлина, а също така да осигурите и подходящо изкуствено осветление, за да имате възможности за избор, когато и да решите да го използвате. А и партитата в градината са основно вечер.

Обърнете внимание и на посоката на вятъра, димът от скарата не трябва да отива към мястото за хранене.

Добре е също така близо до барбекюто да има чешма.

Видове барбекюта

Материалите, от които се изработват барбекютата най -често са бетон, желязо и чугун. Железните са по-леки, което ги прави мобилни. Затова са добър вариант , ако се налага да прибирате скарата след употреба. Чугунените са тежки, по-големи по размер , но затова пък могат да бъдат използвани много дълго. Бетонните приличат повече на камини. Предимството е , че можете да ги премествате.

На дървени въглища

Всъщност, доброто старо барбекю на дървени въглища е това, за което повечето от нас си мислят, щом си представят пържола, направена на открито. То работи по класическия принцип - пали се огън, оформя се жар, добавят се дървени въглища и резултатът е идеална пещ за месо.

Малките барбекюта на дървени въглища са най-достъпният вариант.

Заради компактните си размери те са подходящи и за хора, които живеят в апартамент, но държат да се оборудват с барбекю на терасата.

Размерите варират според вида - между 60х40х80 см и 80х60х90 см.

Преносими на газ

Мобилните барбекюта на газ са това, което всички сме виждали в холивудските филми. Представляват преносими скари, в които пържолата ви се приготвя не върху жар, а чрез газов пламък. Той нагорещява скарата, върху която се изпичат продуктите.

Те разполагат с по две, три или четири горелки - в зависимост от размера.

Запалват се чрез електрическа искра и са много удачен вариант за терасата ви, защото не произвеждат много дим, подобно на скарите с дървени въглища. Чрез този тип барбекюта съседите ви ще усетят само аромата, носещ се от пържолата ви, без да станат жертва на кълбата дим, нужни за приготвянето й на дървени въглища.

Тук отново големината варира, но като цяло за газово барбекю ще трябва да предвидите повече място. Стандартните размери на преносимите газови барбекюта са между 100х80х50 см и 140х60х130 см. Най-скъпите модели са луксозни и притежават всичко необходимо за приятен пикник или грил в двора - включително и ледогенератор.

Газови с вулканични камъни

По-особена разновидност на споменатото по-горе газово барбекю са скарите с вулканични камъни.

Те работят на принципа на обикновените газови барбекюта, но разликата е, че скарата им е оформена като гнездо, в което може да бъдат разпръснати вулканични камъни.

Така наречените вулканични камъни се продават в комплекти в тематичните магазини. Поставени над газовите горелки, камъните се нагорещяват и отдават топлината равномерно, което гарантира по-добро изпичане.

Цените и размерите на този тип барбекю са сходни с тези на газовите грилове без вулканични камъни.

Зидана класика

Истинската класика са зиданите барбекюта. Те представляват стабилна конструкция, изградена от огнеопорни тухли, върху които е поставена допълнителна изолация.

На пазара вече има много фирми, които предлагат доставка на готови зидани барбекюта. Тяхната цена зависи от размера и вида материали. Важен е не само размерът, а и дали барбекюто ще разполага с пещ или не.

Малките скари

Дори и да сте се решили да заложите на по-достъпния вид - преносимо барбекю, вариантите не се изчерпват дотук. Сред малките скари има две основни разновидности, от които да си изберете - барбекю на дървени въглища и такова на газ.

Монтаж на зидано барбекю

След като ви бъде доставено, зиданото барбекю трябва да бъде и монтирано, а тази услуга се заплаща отделно.

Някои майстори предлагат опцията да иззидат барбекю на място. Това може да е удачен вариант, ако мястото, което сте определили за пещта, има нестандартна форма или по-особени размери. В този случай, освен материалите, ще трябва да заплатите и труда на майстора, като може да става въпрос за твърда, договорена предварително сума или за надница.

Какъвто и тип барбекю да решите да изградите, не се колебайте! Приятната вечеря с вкусна домашно приготвена храна, споделена със семейството и приятелите в собствената ви градина е незаменим момент!