Как ще се филизи

11 май 2018
В лозята
0
39411
 

Отстраняват се израстъци от старите части

Със старта на вегетацията ненужните филизи се развиват буйно и започват да черпят от резервните хранителни вещества.

Когато ги отстраним, даваме възможност тези хранителни вещества да се насочат изцяло към плодните звена на лозата, които целенасочено сме създали със зимната резитба и на които разчитаме за грозде.

Освен това филизенето може да коригира някои наши грешки, допуснати при резитбата през зимата.

Ако не се извърши тази операция напролет, то при следващата зимна резитба филизите ще са пораснали и ще трябва да се отстраняват - но вече като дълги зрели пръчки с помощта на ножицата, което ще коства доста повече ръчен труд.

На трето място с премахване на филизите умело се регулира броят на леторастите.

От него зависи да им се осигури навреме по-добър растеж и узряване.

Изредените до тук неща поотделно и в комплекс са условие за по-висок добив.

Има и четвърто: с филизенето стопанинът още преди лятото създава възможност за по-добро огряване на леторастите и гроздето - това са предпоставки за натрупването на повече захари в зърната.

С операцията се премахват преди всичко леторастите, които са покарали от старите части на лозата.

Тоест от главината, стъблото, кордоните, рамената.

В някои случаи би могло и да се запази някой от тях, но само, ако ще послужи за създаване на ново рамо.

По чеповете и плодните пръчки се премахват безплодните филизи.

Казус: Ако са се развили плодни леторасти по двойки, което често се случва (да има от едно зимно око два летораста), тогава по-слабият трябва да се премахне.

Отстраняват се и всички леторасти, които са израснали под мястото на огъване на дългите плодни пръчки по носещите телове.

В случай, че по чеповете са се развили филизи от ъгловите или спящите очи - по правило те се премахват.

Запазват се само някои от тях по изключение, и то в случай, че желаните два летораста не се развиват нормално за ново плодно звено. След филизене привържете леторастите

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13302
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13599
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

41733
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

23994
0

Споделен опит на наш читател Писмо от читател: В стъкларските работилници се намират винаги изхвърлени изрезки от огледала. Те се нарязват на парчета с размери около 4-5 см на десетина сантиметра.

17046
0

Всеки лозар знае, че от бързото и навременното прибиране и бързото оползотворяване на обраното грозде, зависят крайните резултати от положения труд. Гроздето се бере в технологична зрелост,

Още от Фермер
54
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

144
0

Рязко са намалели тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, съобщава Кмета.бг. Например в най-голямото село в общината - Брезница тютюнопроизводителите тази година са само двама от близо 4000 жители.

189
0

Летни разядки и сосове като доматен сос с босилек и домашен кетчуп ще са фокус на утрешното издание на Фермерския фестивал пред земеделското министерство.

378
0

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в северните райони на Западна и Централна България ще превали и прегърми.

1449
0

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сигнал за открито мъртво бебе е подаден вчера в 14,48 часа в полицията в Хасково, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. Съобщението е подадено от депото за битови отпадъци намиращо се на сметището край село Гарваново. При работата си, служители от депото са открили трупа на новородено бебе. Назначена е аутопсия.

Броят на потребителите на интернет в Китай е достигнал 802 милиона в края на юни, което е с 3,8% повече в сравнение с шест месеца по-рано, сочат данни от доклад за развитието на интернет в страната, съобщава bulgarian.cri.cn. Благодарение на увеличението, процентът на достъпност до интернет в страната е достигнал 57,7, като 26,

Подготвящият се за трета мисия на Международната космическа станция японски астронавт Соичи Ногучи написа в Туитър, че най-важното нещо в космоса е тоалетната и правилното й използване, съобщава сайтът РИА Новости. "Едно от най-важните умения в орбита е правилното използване на WC-то!" Към своето съобщение японският астронавт пусна и илюстрация.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа