БАБХ публикува днес пълната информация на експертите

Фитосанитарното състояние на земеделските култури в страната е шарено, но фермерите трябва да знаят къде какви нападения има и какви се очакват.

Изводите на експертите показват, че при пшеницата в почти цялата страна е установено начало на яйцеснасяне и начало на излюпване на ларвите на житната пиявица.

Поява и вредна дейност на листни въшки е установена в областите Варна, Добрич, Пазарджик и Търговище, а масова миграция на вредна житна дървеница е констатирана във всички области, но плътността е под пределната.

В област Велико Търново по долните етажи са установени петна на брашнеста мана със степен на нападение от 5-10%. Плътност от 1-5% е констатирана в област Ловеч. В останалите области степента на нападение е под ПИВ.

Септориоза по житните се забелязва на единични петна по долните етажи на листата от средна степен на нападение 5%. В областите Велико Търново Търговище и Ловеч е установено нападение.

В областите Велико Търново и Търговище по долните листа са установени мрежести петна с плътност 0-5%.

При рапицата има стъблен хоботник, но под пределната норма в областите Бургас, Варна, Видин и София. В районите на Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Пловдив и Разград е констатирано обаче нападение над ПИВ.

Рапичен цветояд над ПИВ – 4-6 броя на растение, е установен и във Велико Търново, Враца, Варна, Монтана, Разград и Стара Загора.

Още през април в областите Враца, Ловеч, Добрич, Монтана, Плевен, Велико Търново и Силистра е констатирана поява и начало на вредна дейност от сив царевичен хоботник. В област Добрич има масово нападение от неприятеля по плевелната растителност и в пшенични посеви.

В общините Крушари и част от Генерал Тошево плътността на хоботника е над ПИВ и варира от 3 до 10 бр./кв.м.

Данни за регистрирано начало на вредна дейност от хоботник има и по слънчогледови посеви в Добрич, Велико Търново, Враца, Монтана, Разград, Силиистра.

Тютюнев трипс има по плевелната растителност в областите Пловдив, Пазарджик, Враца, Кърджали. Третирани са лехите в Кърджали и Пловдив.

В страната са засадени 34 000 дка с картофи.

Начало на поява на презимували възрастни на колорадски бръмбар е отчетено в областите Благоевград, Видин, Пазарджик и Кюстендил.

По ябълките и крушите масова поява на листни въшки е установена в област Враца, Пловдив и Пазарджик. Начало на поява има в област Благоевград и Кюстендил. Вредна дейност е констатирана в област Монтана.

В област Стара Загора е установено начало на летеж, масов летеж, начало на яйцеснасяне на ябълкова плодова оса, а начало на излюпване е констатирано в област Пазарджик, Пловдив и Кюстендил.

При ябълков плодов червей има начало на летеж на пеперуди от първо поколение в бластите Благоевград, Пазарджик, Сливен, Ловеч, Монтана, София област, Силистра и Търговище.

Червен овощен акар и по-точно вредна дейност на ларви се наблюдава в област Благоевград, където плътността е над ПИВ.

Струпясване по ябълката - установени са първи петна по листата в област Благоевград, Пазарджик и Сливен.

Брашнеста мана по ябълката - в област Благоевград е установена системна форма на болестта, а след това масово спорообразуване по леторастите.

През последните години мъхнатият бръмбар се очертава като основен неприятел по черешите по време на цъфтежа. Плътността му е около 4-6 % повредени съцветия. Вредната дейност е съсредоточена в районите на Бургас, Пазарджик, Пловдив и Кюстендил

От средата на месец април е започнала масова вредна дейност на черна черешова листна въшка. До момента неприятелят е около и под ПИВ, но плътността му се очаква да се увеличава през следващия месец.

Отчетено е повишаване на популационната плътност от листните въшки при сливи.

Бяла ръжда по черешата и вишната има прояви по листата само в Кюстендил.

За къдравост по прасковата има отлични условия за развитие в цялата страна. Проява на болестта е отчетена в района на Благоевград, поражения има в Пазарджик, Сливен и Пловдив.