Как оптимизирането на пръскането ще подобри рентабилността на стопанството

10 май 2018
Агротехника
0
6057
Няма снимка
Тrimble Field IQ дава възможност и за автоматично спиране и пускане на секциите
1 2 3 4
 

През последните няколко години земеделието в България, в частност растениевъдството, се развива с изключително бързи темпове от агротехническа гледна точка. Голямо влияние оказват, както новите семена, торове и препарати за растителна защита, така и новите технологии. С тяхна помощ тях земеделците имат възмоност да произвеждат все по-големи обеми продукция. Най-добрият начин за повишаване на печалбата обаче е чрез оптимизиране на процесите в стопанството с цел минимизиране себестойността на произвежданата продукция, където идва намесата на технологиите за прецизно земеделие.

За всеки земеделски стопанин са ясни основните разходи в стопанството му, но върху колко от тях може да се окаже влияние и за сметка на какво е въпрос, който много фермери си задават?

Разходите за закупуването на семена, торове или продукти за растителна защита не могат да бъдат елиминирани, но защо да не бъдат оптимизирани?

Като едно от най-скъпоструващите агротехнически мероприятия - пръскането, подлежи на оптимизрация чрез съвремени технологии без това да оказва негативно влияние на добива и качеството му.

Във време на дигитализация и трансофрмация на селското стопанство и с оглед на нарастващите цени на суровините, точността при всяка операция е от първостепенно значение за всеки фермер.

Кои са най-важните технологии

за прецизно земеделие при пръскането? Как те водят до съкращаване на разходите? При пръскането от изключително значение е да се прилага точното количество препарат на точното място. Всеки фермер е наясно с факта, че ако не приложи необходимото количество препратат или пък приложи по-голяма от определената за продукта норма пръскането става неефективно, а в някои случаи дори вреди повече на посевите. Системата за контрол на материалите Trimble Field IQ спомага именно за правилното прилагане на препаратите, като позволява автоматичен контрол на секциите.

Технологията е подходяща за самоходни и прикачни пръскачки и чрез нея фермерите могат да управляват нормата на пръскане и да анализират в реално време изразходеното количество препарат за конкретен блок или група от блокове.

Автоматично спиране на секциите

Trimble Field IQ дава възможност и за автоматично спиране и пускане на секциите с цел избягване на презастъпвания при пръскането при полета с неправилна форма или при завои.

За по-голяма прецизност при пръскане е възможно конфигурирането на някои модели пръскачки и за контрол върху всяка една отделна дюза, като така прецизността е на изключително високо ниво, споделят специалистите по прецизно земеделие от НИК. Това прави системата много подходящо решение при работа с карти за приложение с променлива норма (VRA) при торене с течен азотен тор например.

Още по-високо ниво на автоматизация и точност може да се постигне чрез комбинация на системата Trimble Field-IQ с дисплей за навигация TMX-2050 или най-новото решение на Trimble - дисплей GFX-750. По този начин механизаторите в стопанството могат да контролират автоматично секциите на пръскачката и височината на щангите. А земеделските стопани могат да следят работата в реално време и при необходимост да прехвърлят задачи от и към полето.

Автоматично управление на машината и неговите предимства

За минимизиране на риска от грешки и презастъпване при пръскането, както и за оптимизиране разходите за течни торове и препарати, работна сила и гориво, фермерите могат да заложат и на автоматично управление като Trimble Autopilot например.

Управлението може да бъде в съчетание с технологията за автоматичен завой NextSwath, която дава възможност машините да завиват автоматично в края на реда по най-добрата траектория, като едновременно с това автоматично изключват секциите на щангата, където това е необходимо.

Това спомага за предотвратяване на увреждането на културите, като същевременно е на лице и намаляване на разходите за материали. Тези автоматичнизирани системи позволяват на механизатора да обърне повече внимание върху машината, дюзите, налягането на системата за пръскане и височината на пръскане, вместо да се съсредоточава върху управление на машината.

Автоматичното вдигане на щангите - екстра или необходимост?

Друга технология, която може да бъде много полезна на механизаторите по време на пръскането е системата за автоматичен контрол на щангите Norac UC4 +. Тя дава възможност за автоматично поддържане на височината на крилата на пръскачката на определена височина или разстояние от посева. Така се постига равномерно пръскане и постигане на еднаква ефективност на работата в различните части на полето. Тази технология улеснява много механизаторите при работа по наклонени терени, където наклонът на полето може да се окаже проблемен.

ISOBUS контрол на пръскачката

Последните модели самоходни пръскачки Berthoud могат да бъдат оборудвани с новия монитор VT Tronic, който е съвместим с ISOBUS стандарт при комуникацията между инвентари и контролни панели, който предоставя съвместимост на всички машини и инвентари с различни производители на контролни панели и интелигентни системи. Мониторът VT Tronic е базиран на Android, което го прави интуитивен и лесен за работа и чрез него може да се извършва управление и изключване на секциите, промяна на нормата в рамките на парцела и запис на извършената обработка.

Чрез технологиите на Trimble и по-специално системата за контрол на материалите Field IQ прецизността на извършване на агротехническите мероприятия се повишава, като фермерите могат да контролират зони и нормата при пръскане, което от своя страна води до опазване на посевите и икономия от препарати. Опитът на Trimble показва, че използването на VRA карти и технологията Field IQ води до намаляване на вложените материали с 10% и може да повиши ефективността на обработките с до 25%.

За повече информация, относно възможностите за прецизно пръскане може да потърсите за консултация официалният представител на американския лидер в GPS решенията за земеделие Trimble, а именно НИК Електорникс. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
15363
0

Престижната австрийска марка трактори LINDNER влиза на българските ниви Фирмата предлага иновативни решения в средния мощностен диапазон от 76 до 144 к.с. Фирма УНИВЕРСАЛ-НВГ гр.

5976
0

Компанията за анализ на почвите Teralytic пусна ограничен брой безжични почвени сонди, които трябва да бъдат доставени във времето за засаждане през сезон 2019.

5121
0

Световна премиера в Германия на комбайните Axial Flow 250 Не просто машини, а интелигентни решения за печеливш агробизнес Американският гигант Case IH,

4176
0

Ани Димитрова, по материали на Future farming Улавянето на неблагоприятни промени в растежа и качеството на растенията вероятно ще стане много по-лесно и много по-евтино благодарение на UPS и

36342
0

Възможностите ви позволяват да купите употребявана машина, но не искате да сбъркате Поглед и анализ отвътре ви дават германски специалисти, които разглобяват един Claas Axion 920 до последното

Още от Фермер
54
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

144
0

Рязко са намалели тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, съобщава Кмета.бг. Например в най-голямото село в общината - Брезница тютюнопроизводителите тази година са само двама от близо 4000 жители.

189
0

Летни разядки и сосове като доматен сос с босилек и домашен кетчуп ще са фокус на утрешното издание на Фермерския фестивал пред земеделското министерство.

378
0

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в северните райони на Западна и Централна България ще превали и прегърми.

1449
0

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сигнал за открито мъртво бебе е подаден вчера в 14,48 часа в полицията в Хасково, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. Съобщението е подадено от депото за битови отпадъци намиращо се на сметището край село Гарваново. При работата си, служители от депото са открили трупа на новородено бебе. Назначена е аутопсия.

Броят на потребителите на интернет в Китай е достигнал 802 милиона в края на юни, което е с 3,8% повече в сравнение с шест месеца по-рано, сочат данни от доклад за развитието на интернет в страната, съобщава bulgarian.cri.cn. Благодарение на увеличението, процентът на достъпност до интернет в страната е достигнал 57,7, като 26,

Подготвящият се за трета мисия на Международната космическа станция японски астронавт Соичи Ногучи написа в Туитър, че най-важното нещо в космоса е тоалетната и правилното й използване, съобщава сайтът РИА Новости. "Едно от най-важните умения в орбита е правилното използване на WC-то!" Към своето съобщение японският астронавт пусна и илюстрация.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа