Как оптимизирането на пръскането ще подобри рентабилността на стопанството

10 май 2018
Агротехника
0
4509
Няма снимка
Тrimble Field IQ дава възможност и за автоматично спиране и пускане на секциите
1 2 3 4
 

През последните няколко години земеделието в България, в частност растениевъдството, се развива с изключително бързи темпове от агротехническа гледна точка. Голямо влияние оказват, както новите семена, торове и препарати за растителна защита, така и новите технологии. С тяхна помощ тях земеделците имат възмоност да произвеждат все по-големи обеми продукция. Най-добрият начин за повишаване на печалбата обаче е чрез оптимизиране на процесите в стопанството с цел минимизиране себестойността на произвежданата продукция, където идва намесата на технологиите за прецизно земеделие.

За всеки земеделски стопанин са ясни основните разходи в стопанството му, но върху колко от тях може да се окаже влияние и за сметка на какво е въпрос, който много фермери си задават?

Разходите за закупуването на семена, торове или продукти за растителна защита не могат да бъдат елиминирани, но защо да не бъдат оптимизирани?

Като едно от най-скъпоструващите агротехнически мероприятия - пръскането, подлежи на оптимизрация чрез съвремени технологии без това да оказва негативно влияние на добива и качеството му.

Във време на дигитализация и трансофрмация на селското стопанство и с оглед на нарастващите цени на суровините, точността при всяка операция е от първостепенно значение за всеки фермер.

Кои са най-важните технологии

за прецизно земеделие при пръскането? Как те водят до съкращаване на разходите? При пръскането от изключително значение е да се прилага точното количество препарат на точното място. Всеки фермер е наясно с факта, че ако не приложи необходимото количество препратат или пък приложи по-голяма от определената за продукта норма пръскането става неефективно, а в някои случаи дори вреди повече на посевите. Системата за контрол на материалите Trimble Field IQ спомага именно за правилното прилагане на препаратите, като позволява автоматичен контрол на секциите.

Технологията е подходяща за самоходни и прикачни пръскачки и чрез нея фермерите могат да управляват нормата на пръскане и да анализират в реално време изразходеното количество препарат за конкретен блок или група от блокове.

Автоматично спиране на секциите

Trimble Field IQ дава възможност и за автоматично спиране и пускане на секциите с цел избягване на презастъпвания при пръскането при полета с неправилна форма или при завои.

За по-голяма прецизност при пръскане е възможно конфигурирането на някои модели пръскачки и за контрол върху всяка една отделна дюза, като така прецизността е на изключително високо ниво, споделят специалистите по прецизно земеделие от НИК. Това прави системата много подходящо решение при работа с карти за приложение с променлива норма (VRA) при торене с течен азотен тор например.

Още по-високо ниво на автоматизация и точност може да се постигне чрез комбинация на системата Trimble Field-IQ с дисплей за навигация TMX-2050 или най-новото решение на Trimble - дисплей GFX-750. По този начин механизаторите в стопанството могат да контролират автоматично секциите на пръскачката и височината на щангите. А земеделските стопани могат да следят работата в реално време и при необходимост да прехвърлят задачи от и към полето.

Автоматично управление на машината и неговите предимства

За минимизиране на риска от грешки и презастъпване при пръскането, както и за оптимизиране разходите за течни торове и препарати, работна сила и гориво, фермерите могат да заложат и на автоматично управление като Trimble Autopilot например.

Управлението може да бъде в съчетание с технологията за автоматичен завой NextSwath, която дава възможност машините да завиват автоматично в края на реда по най-добрата траектория, като едновременно с това автоматично изключват секциите на щангата, където това е необходимо.

Това спомага за предотвратяване на увреждането на културите, като същевременно е на лице и намаляване на разходите за материали. Тези автоматичнизирани системи позволяват на механизатора да обърне повече внимание върху машината, дюзите, налягането на системата за пръскане и височината на пръскане, вместо да се съсредоточава върху управление на машината.

Автоматичното вдигане на щангите - екстра или необходимост?

Друга технология, която може да бъде много полезна на механизаторите по време на пръскането е системата за автоматичен контрол на щангите Norac UC4 +. Тя дава възможност за автоматично поддържане на височината на крилата на пръскачката на определена височина или разстояние от посева. Така се постига равномерно пръскане и постигане на еднаква ефективност на работата в различните части на полето. Тази технология улеснява много механизаторите при работа по наклонени терени, където наклонът на полето може да се окаже проблемен.

ISOBUS контрол на пръскачката

Последните модели самоходни пръскачки Berthoud могат да бъдат оборудвани с новия монитор VT Tronic, който е съвместим с ISOBUS стандарт при комуникацията между инвентари и контролни панели, който предоставя съвместимост на всички машини и инвентари с различни производители на контролни панели и интелигентни системи. Мониторът VT Tronic е базиран на Android, което го прави интуитивен и лесен за работа и чрез него може да се извършва управление и изключване на секциите, промяна на нормата в рамките на парцела и запис на извършената обработка.

Чрез технологиите на Trimble и по-специално системата за контрол на материалите Field IQ прецизността на извършване на агротехническите мероприятия се повишава, като фермерите могат да контролират зони и нормата при пръскане, което от своя страна води до опазване на посевите и икономия от препарати. Опитът на Trimble показва, че използването на VRA карти и технологията Field IQ води до намаляване на вложените материали с 10% и може да повиши ефективността на обработките с до 25%.

За повече информация, относно възможностите за прецизно пръскане може да потърсите за консултация официалният представител на американския лидер в GPS решенията за земеделие Trimble, а именно НИК Електорникс. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
2601
0

Те са неделима част от технологията на прецизното земеделие Представяме ви най-съвременни системи на водещи световни фирми за оптимално подхранване на културите Общоприетите практики за управление

1944
0

Сеялката е най-важната техника, която осигурява успеха при прилагането на почвоопазващото земеделие Сеитбата е най-важният фактор, влияещ върху прорастването на семената и укрепването на растенията

3078
0

Фермерите търсят алтернативи при решенията си за нова техника, за която ще инвестират не малко пари

4284
0

Предстоящи онлайн търгове Дата на откриване: 11 юни Дата на затваряне: 18 юни 2018 Ден на инспекцията: събота 16 юни от 9.00 до 15.00 часа Повече от 75 трактора и селскостопанска техника в този търг!

12105
0

Световната иновация пренася до 15 кг препарати и обработва 10 дка за 15 минути Диана Ванчева Летяща новост за иновативна растителна защита на БАТА АГРО тази година е SY141HR .

Още от Фермер
4437
0

0 Първото изискване е, короните на дърветата да са редки. 0 Второто, сянката от тях да пада върху кошерите само по обедните и следобедните часове, а не целодневно, съветват специалистите.

1548
0

Завихрило се торнадо изплаши жителите на Кюстендил и село Копиловци, след което последва пороен дъжд и градушка. Хората споделят, че началото на бурята е започнала със силно въздушно течение и

4914
0

В кои случаи ще могат да се въвеждат и небиологични животни в едно стопанство Ще им се отпускат пасища Зайците да могат да се отглеждат биологично предвижда проект на допълнение в Наредба N1 от 2013

1161
0

През нощта над по-голямата част от страната времето ще е предимно ясно. В сутрешните часове над крайните източни райони ще се образува ниска слоеста облачност. Утре ще преобладава слънчево време.

5589
0

Лешниковият хоботник развива има едно поколение през годината. Възрастните бръмбари се появяват към края на май и през юни. Първоначално нагризват листата,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В коя Моравия са проповядвали светите братя и участвали ли са в покръстването на българите? Въпреки епохалните заслуги на Кирил и Методий и техните ученици, и до днес учените спорят за основни факти от живота им. Едната причина, разбира се, е, че те са живели много отдавна - преди близо 12 века, но другата е, че има много заблуди,

Сърбящият обрив не е чиста алергия. При 50% причината за пристъпа остава скрита. Един вид е наследствен. Най-популярната закачка с дерматологията е, че не съществуват болести на кожата. Зад остроумието обаче не стои оптимистичната новина, че кожата е суперздрав орган, както би си помислил неспециалист.

Народният театър получи няколко статуетки С пищна церемония бяха връчени наградите "Аскеер" в Театъра на армията. Изгряваща звезда беше Веселин Петров. Поддържаща мъжка роля взе Малин Кръстев. Наградата за водеща мъжка роля отиде при Захари Бахаров. Поддържаща женска роля е за Ани Пападопулу, а водещата женска роля е за Мария Стефанова,

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа