Интензивното подхранване, което се прави с цел получаване на високи добиви, може до доведе до натрупване на някои токсични вещества в продукцията

Доц. д-р Енчо Мянушев

Днес съвременната химизация навлиза все по-широко в селското стопанство и спомага за решаването на големите задачи на производството. Едно от важните пера от вложенията на съвременните фермери в химизацията са минералните торове.

Сполучлива оценка на минералните торове като фактор на агроекологичната и жизнена среда за земеделието е направил известният френски агрохимик Андре Воазен. На изкуствените торове той приписва решителна роля в съдбата на цивилизацията.

Основна причина за трагичната съдба на древните цивилизации той вижда в изтощаването на почвите, в които не са се връщали изнесените с реколтата хранителни вещества (плодородието на почвите се е хвърляло в каналите на големите градове). Чрез минералните торове фермерите внасят по изкуствен начин в почвата минералните елементи, които се отнемат чрез реколтата.

Терминът "жизнена среда"

обхваща не само това, което заобикаля човека в тесен екологичен смисъл - климат, микроклимат, почва, подпочва, подпочвени води, топография, а и храната на човека, получавана от растения и животни при определени условия.

Физиологичните или в някои случаи токсичните последствия за човека от храни, получени от третирани по един или по друг начин растения, представляват един от най-важните аспекти на понятието "чистота на жизнената среда".

Резултатите от проведени изследвания у нас показват, че досегашното използване на минералните азотни торове се е отразило неблагоприятно върху състава на питейните води.

Освен непосредственото влияние върху качеството (чрез участието на главното действащо вещество в жизнените процеси на растенията), минералните торове оказват влияние и върху някои процеси в почвата, изменят подвижността и достъпността на съдържащите се в нея други елементи, особено когато се тори продължително с високи норми.

Чрез увеличаване на подвижността на Ca, Mg, Mn и Mo, азотното торене маже да доведе до обогатяване на растителната продукция с тези елементи или до измиването им от горния слой на почвата.

Известно е, че внасянето на големи дози торове улеснява измиването на Mg и Ca от почвата и по този начин намалява съдържанието им в растенията при почви бедни на тези елементи. Внасянето на големи дози K причинява промени в количеството на Mg, Ca, Na и B в почвата, които освен чу могат да бъдат ограничаващи фактори на добива, оказват съществено влияние и върху биологичната стойност на растителната продукция.

По данни на френския агрохимик, излишъкът от K, който намалява съдържанието на Mg и Na в многогодишните треви, е една от основните причини за една от болестите на цивилизацията на пасищното животновъдство - тревната титания.

Недостигът на Na, предизвикан от антагонистичното влияние на високите норми K, намалява съдържанието на каротин в много растения.

Внасянето на високи норми

фосфорни торове намалява съдържанието на достъпните за растенията Zn и Cu. Недостигът на Zn много често е причина за намаляването на добивите от царевица, от лен и от други чувствителни култури.

Недостигът на Cu във фуражите предизвиква дълбоки смущения в обмяната на веществата при животните, най - честата последица, от която е безплодието.

Внасянето на големи дози вар изменя дълбоко цялото минерално равновесие на почвата, като променя съдържанието на достъпните за растенията форми от редица макро- и микроелементи. Особено важно за животновъдството на някои райони е блокирането на достъпния Mn в почвите, като недостигът му предизвиква костни деформации и стерилност при домашните животни.

От приведените примери се вижда, че торенето с четирите елемента - N, P, K и Ca изменя минералното равновесие в почвата и предизвиква пряко или косвено дълбоки промени в растението.

Интензивното торене с минерални торове, което провеждат нашите фермери в стремежа си да получават високи добиви и печалби, напоследък започва да става причина за безпокойство, относно възможното натрупване на някои токсични вещества в получаваната продукция.

Така например, употребата на високи норми суперфосфат, получен от недостатъчно добре обезфлуорени апатити, може да стане причина за постъпване на повече Fе в храните и фуражите.

При завишени норми на торене с молибденов тор съществува опасност от натрупване на Mo в продукцията в количества токсични за хората и животните.

На сегашния етап най-голям интерес представлява азотното торене във връзка с явлението нитратна токсичност. От практиката на земеделието на САЩ, Германия, Франция и др. страни е известно, че торенето с прекомерно високи норми минерален азот, често става причина за натрупване на нитрати в тъканите на растенията

Високото съдържание на нитратен N е съществен фактор, понижаващ хранителната стойност на растенията, използвани за храна и фураж.

Установено е, че в процеса на храносмилането нитратите може да се редуцират частично в нитрити, които след като преминат в кръвта, предизвикват т. нар. метхемоглобинемия - нарушена способност на на кръвта да разнася кислород в тялото. Нитрити може да се образуват и при силажиране на растения, богати с нитрати.

Различните растителни видове показват различна способност да

натрупват нитрати в токсични концентрации

Житните едногодишни треви, които се окосяват в ранния стадий от развитието си за сено или за сенаж; както и царевицата, слънчогледът и ръжта за зелено, когато са торени изобилно с N, често съдържат нитрати в токсични концентрации. По-рядко са установени те при многогодишните бобови и житни треви.

От зеленчуковите култури най-често натрупват нитрати листните зеленчуци - спанакът, зелето, по-рядко салатите и листата на лука.

Главна причина за натрупването на нитрати в младите растения при оптимална влага, температура и светлина не е азотното торене, а недостатъчното му балансиране с другите макро- и микроелементи.

При нашите почвени условия, фактор за натрупване на нитрати в царевицата, слънчогледа и др. култури в началните фази от развитието им може да бъде оскъдното фосфорно хранене, а при сивите горски почви с ниско pH, вероятно и недостигът на Mo.

Досегашната експериментална и аналитична работа у нас показва, че средното равнище на торене с минерални торове, на което се намира земеделието ни, ни поставя много далече от положението да се очакват токсични концентрации на нитрати в растителната продукция, предназначена за консумация в прясно състояние (както и за зелен фураж на животните). В това отношение няма място за съмнение в положителната роля на торенето с минерални торове, без което бихме върнали добивите на довоенното равнище.

Установените в някои пунктове на страната високи концентрации на нитратен N в подпочвените води (използващи се като питейни) се дължат на специфичните условия в низините с близки подпочвени води и в поречията на реките.

В низините без естествен дренаж става акумулиране на соли в подпочвените води и в почвите, както от подпочвената (геологична) миграция на солите, така и от повърхностното стичане на дъждовните води (водна ерозия) и пренасянето на солите в низините с твърдия и течния отток. Там се повишава концентрацията не само на нитратите, но и на всички разтворими соли (засоляване на почвите - например в карабоазката низина).

В поречията на реките условията са аналогични, но при тях натрупването на нитратен N над допустимите предели може да настъпи и при по-дълбоко равнище на подпочвените води (Камчийската долина).

На високо плодородни почви като алувиални и алувиално ливадни с по-лек механичен състав и висока водопропускливост, стигането до такива резултати може да се дължи както на по-лесното придвижване на разтворими азотни съединения, така и на по-високите норми на азотен тор.

Няма реална опасност от проникването на нитратен N, произхождащ от азотно торене на по-големи равнинни територии в Северна и Южна България.

При торене с по-високи норми на N, при по-ниско равнище на фосфорното и калиевото торене, може да се повиши нитратната концентрация в зеленчуците, плодовете и зелените фуражи и може да се стигне дори до токсични концентрации.

Научните изследвания трябва да се задълбочават по направление на намаляване на относителния дял на нитратното хранене (инхибитори на нитрификацията в почвите), както и тяхната редукция и включването им в процесите на формирането на белтъчините.

Важни задачи стоят и пред агрохимията за пълно очистване на заводския продукт от важни съединения, съдържащи се в баласта, които биха могли да действат токсично за растенията, животните и хората, които ги консумират.

В тази област изследванията у нас са още недостатъчни и те се нуждаят от разширяване и задълбочаване.

При подхранването на зеленчукови култури, особено при листните зеленчуци, трябва да се подхожда с огромно внимание
При подхранването на зеленчукови култури, особено при листните зеленчуци, трябва да се подхожда с огромно внимание
При неправилно торене плодовете и зеленчуците лесно натрупват токсични вещества
При неправилно торене плодовете и зеленчуците лесно натрупват токсични вещества
При есенното торене се внасят основните хранителни елементи
При есенното торене се внасят основните хранителни елементи
Торенето не бива да е самоцелно, а добре обосновано според културата и нуждата й от хранителни вещества
Торенето не бива да е самоцелно, а добре обосновано според културата и нуждата й от хранителни вещества
При фуражните култури също трябва да се внимава, тъй като токсични вещества може да останат във фуража на животните
При фуражните култури също трябва да се внимава, тъй като токсични вещества може да останат във фуража на животните
При недостиг на цинк добивите от царевица намаляват
При недостиг на цинк добивите от царевица намаляват