Чрез семена, резници, отводи, присаждане на калем

Дървовидният божур може да се размножи по четири начина.

Първият начин е чрез семена, които се събират през есента и се засяват веднага. Процентът на успеваемост е нисък, а семеначетата ще разцъфтят за първи път след 4-5 години.

Вторият начин е чрез резници. Те се вземат от едногодишни леторасти преди цъфтеж. Отрезите се обработват с растежен хормон и се нареждат в общ плитък съд с торф и пясък. Отгоре се прокриват с прозрачна материя или стъкло за запазване на въздушната влага. Вкоренените резници се засаждат първо в индивидуални саксии за доотглеждане. На следващата есен се пресаждат на постоянно място в градината. Цъфтеж се очаква след две-три години.

Третият начин е чрез отводи след прецъфтяване. Избира се ниско стоящо близо до почвата стъбло. Кората от долната страна се наранява леко, а раните се обработват с вкоренител. Стъблото се прикрепя към почвата с помощта на дървена или железна скоба и се покрива с почва. Вкорененото стъбло може да се отдели от майчиното растение още същата година. Цъфтеж се очаква до 2 години.

Последният начин за размножаване е чрез присаждане на калем. Спазват се правилата на овощарството, а за подложка може да послужи и храстовиден божур. (ХФ)