4000 яйца ще бъдат сготвени, превърнати в произведения на изкуството или строшени в Павликени по време на Празника на яйцето. За феста в събота, който за втора година се провежда в градския парк "Кирил Ракаров" се очакват над 4000 гости, каза кметът Емануил Манолов.

"Мотото тази година е "Кокошката или яйцето - кое е първото". За да отговорим на този екзистенциален въпрос, който се задава от векове, сме подготвили специална томбола. Талоните за участие в нея, ще са в два цвята. Ще се събират в обща урна, а накрая за късметлиите има големи награди - 48-инчов телевизор и смартфон", разказа кметът.

Празникът ще подгреят още в петък вечерта с концерт на една от новите местни рок банди - "Багабонти" и на Стенли, който ще изпее вечните парчета от репертоара на "Тангра".

Водещ на Празника на яйцето тази година е Ники Априлов, а гост-звездата е Гери Никол, избрана от младежката аудитория. Тя ще пее вечерта, на 28 април от 19,30 часа.

През целия ден ще има богата концертна програма, предимно на деца и ученици и фолклорни състави от община Павликени. Майстори ще показват занаяти, свързани с яйцата. 4 работилници ще бъдат отворени – за екобижута, за направата на къщички за птици, кулинарна и ателие за растиеневъдство, в които децата ще могат да майсторят.

Много семейни игри, като новата "Подскачащи гащи" и най-атрактивната "Руска рулетка", състезания за кметове, общински съветници и секретари на общини, кулинарен конкурс с председател Иван Звездев и други атракции ще забавляват гостите на празника.

Те няма да останат гладни, защото и тази година майстор Елена Божанова ще прави стотици безплатни омлети.

Сред атракциите е фотоконкурса "Селфи с щрауса", в който всеки ще може да се снима с двата нови обитателя на Зоокъта - птиците нанду, а след това да качи селфито във фейсбукстраницата на събитието. Жури ще избере най-доброто селфи.

14 хиляди лв. от общината, спонсори и рекламодатели е бюджетът на традиционния фест.