Читателят на в. "Хоби фермер" Христо Христов от Казичане донесе повредени леторасли от асма, с молба да му кажем кой е неприятелят и как да води борбата с него?

Разпознахме малък лозов хоботник, за който трябва да се знае, че е масово разпространено бръмбарче.

То е най-често срещано у нас по лозовите масиви и дворовете край Черноморското крайбрежие.

Както вреди по лозата, така напада и младите овощни дръвчета в разсадниците и засадените на постоянно място.

Напада и детелината, люцерната, много окрасни видове растения в паркове.

От почвата излиза през април

Малкият лозов хоботник развива едно поколение годишно и зимува като ларва и като възрастно насекомо в почвата. Бръмбарите живеят от 18 до 24 месеца.

Презимувалите се появяват през април и отначало се хранят с пъпките, а по-късно с листата и летораслите.

Резултатите от тяхната вредна дейност са характерни повреди - изядени пъпки.

Хранят се до 125 дни.

Ларвите повреждат и корените на лозата

Неприятелят снася яйца от втората половина на май, чак до септември - това става по повърхността и плитко в почвата около лозите. Една женска снася до 500-600 яйца. Ларвите се хранят по-късно с младите и старите корени на лозата.

Ларвите се излюпват през юли-август, презимуват и продължават да се развиват следващата пролет до май-юни.

Борбата не е трудна

При установяване на повредени пъпки напролет може да се проведе третиране срещу възрастните бръмбари с инсектициди от всички групи - контактни органофосфорни, карбаматни и други препарати. Подходящи са Релдан 40ЕК - 12 мл, Агрия 1050 -15 мл, Сумитион 100 ЕК - 7 мл и други. Дозите са за 10 литра вода.

При създаване на нови лозя, срещу ларвите може да се внесат гранулирани инсектициди, като Мезурол или Скипер - 3 кг на декар.

Друг упорит вредител

Срещу лозовата пъстрянка да се използват контактни инсектициди

При установяване на 1-2 гъсеници на десертна лоза се препоръчва преди разпукване на пъпките да се изведе борба чрез пръскане

При установяване на 1-2 гъсеници на десертна лоза се препоръчва преди разпукване на пъпките да се изведе борба чрез пръскане

Пъстрянката е изключително опасен неприятел по лозата.

Гъсениците от първите три възрасти изгризват долния епидермис и паренхимата на листата.

Презимувалите гъсеници напролет изгризват вътрешността на пъпките, като унищожават ресите в тях.

Една гъсеница поврежда до 15 пъпки. Тези от четвърта и пета възраст пък правят отвори по листата, а от последната - шеста възраст ги скелетират, оставяйки неповредени само дебелите нерви.

Гъсениците повреждат още ресата, ягоридата и леторастите на лозата.

Късните сортове се повреждат по-силно, отколкото ранните.

Летежът на пеперудите започва от втората половина на юни - началото на юли.

За ограничаване на лозовата пъстрянка трябва да се прави редовно почистване и изгаряне на старата и напукана кора, както и да се обработва редовно почвата в междуредията през втората половина на май и първата половина на юни. Така се унищожават гъсениците, какавидиращи в нея.

Химична борба с инсектициди трябва да се провежда срещу презимувалите гъсеници, преди да са причинили осезателни повреди по пъпките. За определяне на най-подходящите моменти за пръскане още през април се провеждат наблюдения по пъпките преди разпукване.

При установяване на 1-2 гъсеници на лоза се препоръчва при десертните сортове /преди разпукване на пъпките/ да се изведе борба.

След началото на разпукването им това се прави при 1 гъсеница на 1 лоза; при винените сортове съответно 1 гъсеница на 1 лоза и 2 гъсеници на 1 лоза.

Използват се контактни инсектициди от всички групи - органофосфорни, карбаматни, пиретроиди и др. Регистриран у нас за борба с лозовата пъстрянка е Децис 2,5 ЕК - 0,04%. След 8-12 дни пръскането срещу трябва да се направи повторно.

ДЕФОРМИРАНИ ЛИСТА

Когато напролет, особено при топло време като сегашното, листата на лози и асми започнат да променят цвета си, а много често някои от тях да изглеждат и така - това е знак, че в лозето са се появили акари. Жълтият лозов акар е от първите нашественици.

ЛИСТА КАТО ПУРИ

Тази снимка ни изпратиха читатели - така са започнали да изглеждат някои от листата на асмата. Сем.Георгиеви от Варна питат какво е това.

Да знаете, че тази повреда по лозята не е от лозовия хоботник, за който пишем, а от друг бръмбар, които вреди по лозята.

Той се нарича популярно цигарджия, защото завива листата като пури.