Подготвено е ръководство за добри хигиенни практики за фермерски и занаятчийски обекти
На 24 и 25 април представители на 11 страни - България, Великобритания, Германия, Испания, Ирландия, Италия, Полша, Франция, Финландия, Холандия, Швеция - се събраха в София по проекта Teacheesy.
По него ще разработят програма за обучение на малки занаятчийски производители на сирене и млечни продукти.
Проектът, чието име е игра на думите обучение – сирене - лесно, се изпълнява с финансовата подкрепа на програма Еразъм на ЕС, а партньор от българска страна е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.
Участват също организации, производители и експерти от FACE, Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене.
Една от основните цели на двегодишния проект, който започна през септември 2017, е да изработи европейска програма за обучение на малки занаятчийски производители на сирене и млечни продукти.
Програмата ще се преведе на 24 езика
Тя ще е достъпна за производители и обучаващи организации. Обучението ще помогне на малките производителите да спазват изискванията на "Ръководство за добри хигиенни практики за фермерски и занаятчийски сирена", изработен на ниво Европейски съюз.
Ръководството е подготвено от FACE, Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене, в която членува и БИОСЕЛЕНА, заяви пред "Български фермер" д-р Стоилко Апостолов от фондацията. През 2018 експерти от БИОСЕЛЕНА участваха в разработването му и помогнаха за издаването и разпространението му на български език.
Копие на ръководството бе връчено на 25 април на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров на срещата му с участниците в проекта.
Коментари