Учените направиха разочароващо за европейските фермери предсказание

Ако температурата на Земята се покачи до 3 ° C, сухите региони в Европа ще се увеличат от 13 до 26% от общата площ, в сравнение с периода от 1971 до 2000 г.

Ако затоплянето може да се поддържа на 1.5 ° C, както е посочено в Парижкото споразумение за климата, площта им ще бъде 19% от общата.

Продължителността на най-големите засушавания в Европа, с изключение на Скандинавия, ще бъде три до четири пъти по-голяма, отколкото в миналото. Тези условия засягат до 400 милиона души.

В региона на Средиземно море сушавите районите могат да се увеличат от 28% на 49% в най-крайните случаи. Годишният брой на сухите месеци в Южна Европа също ще се увеличи значително.

"Ако глобалното затопляне достигне прага от 3 ° C, предполагаме, че броят на сухите месеци през годината ще се увеличи от 2,1 на 5,6. В някои части на Иберийския полуостров сушата може да продължи повече от 7 месеца ", казва хидрологът от UFZ д-р Луи Саманиго.

"Увеличаването на температурата до тази стойност означава също, че водното съдържание в почвата ще намалее с 35 милиметра до дълбочина от два метра. С други думи, няма да има повече от 35 000 кубически метра вода на квадратен километър земя ", добавя колегата му д-р Стивън Тобър.

Този воден дефицит е приблизително същият като този, наблюдаван по време на сушата през лятото на 2003 г. в цяла Европа.

Ако сценарият за затопляне от 3 ° C стане реалност, толкова тежки засушавания ще се появят два пъти по-често и във времето може да се превърнат в норма в много части на Европа.

Ако температурата се повиши само с 1.5 ° С, в Средиземноморския регион всяка година може да се очаква 3.2-месечна суша, а съдържанието на вода в почвата ще намалее с приблизително 8 милиметра.

Според учени от UFZ в Атлантическия, Континенталния и Алпийския регион и районите със суша ще се увеличат с по-малко от 10% от общата площ.

В балтийските и скандинавските страни прогнозираното увеличение на валежите, причинено от глобалното затопляне, може дори да доведе до намаляване на площта на сушата с около 3%.

За Германия затоплянето ще има незначителни последици, само лятото ще бъде по-сухо, отколкото преди.

Изследователите подчертават, че последиците от глобалното затопляне могат да бъдат частично намалени с някои технически средства, но такива мерки са скъпи.

По-надеждно решение, според тях, би било постигането на целите на Парижкото споразумение.

По материали от Nature Climate Change.