За 7 години холандските птицевъди са намалили използването на антибиотици в продукцията си със 72%, съобщи ветеринарният специалист д-р Жанин Вигел.

Специалната политика за намаляване на количествата антибиотици в хранителните продукти е разработена съвместно с холандския агросектор. По предложение на самите фермери Холандия е изработила годишни цели за намаляване на антибиотиците.

Така в сравнение с 2009 г. следващите 2 години производителите били длъжни да намалят количеството използвани антибиотици с 20%, а през 2015-2016 г. - със 70%, обяснява Вигел.

Според нея този резултат е получен благодарение на редица мерки. Кои са те?

В Холандия всички използвани антибиотици се регистрират. Фиксират се както продажбите на ветеринарни медикаменти, така и всички предписания за лечение на птици и животни. Именно през 2009 г. е въведена задължителна регистрация на целия процес на лечение и в домашните, и в промишлените птицеферми, като в обща база-данни ветеринарният специалист попълва своята информация за необходимостта от прилагане на антибиотици, продължителността на лечение и резултата от него.

Освен това в основата на политиката за намаляване използването на антибиотици в Холандия са залегнали резултатите от изследвания във ветеринарната и в хуманната медицина. Тези изследвания показват по-високи равнища на използване на антибиотици за ветеринарни цели, докато при лечението на хора медиците са прилагали по-малко антибактериална терапия.