Всички очакват на 2 май предложението на Брюксел за бюджетната рамка - според POLITIKO и двата стълба на ОСП ще усетят свиване на парите

Това, че големите земеделски стопанства и мултикомпании ще платят цената за досегашните големи плащания на площ, изданието POLITIKO написа на 23 април т.г.

То съобщава, че в началото на тази седмица сме научили от немската преса, че комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер е заявил в понеделник, че Брюксел планира да намали плащанията си към най-големите ферми в Европа през следващия бюджетен цикъл и ще се съкратят субсидиите за селското стопанство с 6%.

Тези дни агросекторът във всички страни членки вече очаква да чуе какво предложение ще направи Брюксел за бюджетната рамка за 2021-2027 г. на ЕС - това трябва да стане на 2 май, а съкращенията се смятат за неизбежни заради Брекзит.

Според POLITICO попитан в кулоарите на търговска конференция в Хановер за съкращаване на бюджета на ОСП, комисар Йотингер е заявил, че не може напълно да се изключат намеренията за съкращения. И в сравнение с 2020 г., като последна година от съществуващата финансова рамка, предложението му ще бъде върху приблизително умерено намаление от 6%.

POLITICO още напомня, че една от най-големите критики към ОСП е, че е дала приоритет на големите земевладелци с директни плащания на базата на площи, заради което около 80% от средствата на ОСП отиват в 20% от стопанства, като тези собственост на британските роялти и големите многонационални компании. И допълва, че Йотингер е заявил, че новият бюджетен модел ще се стреми да балансира това

чрез дегресивно финансиране

Това означава, че един голям аграрен бизнес ще получава за своите хектари малко по-малко пари, отколкото малко предприятие. Това трябва да обсъдим през следващите дни в дискусия с комисаря по земеделието Фил Хоган, е заявил Йотингер.