В края на април ще е по-подходящо за пръскания в лозята

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми. Развитието на земеделските култури ще бъде с ускорени темпове. В края на април и началото на май в по-голямата част от полските райони при пшеницата и ечемика ще протича изкласяване. В Южна България при част от посевите ще се наблюдава и цъфтеж. През периода в пшеничните посеви трябва да се извършват наблюдения за появата и числеността на един от най-важните неприятели - вредната житна дървеница, а също така и за развитието на някои гъбни болести: септориози, листна ръжда, брашнеста мана.

При зимната рапица ще преобладава цъфтеж. Тази фаза е критична за заразяване на посевите със склеротиниоза (Sclerotinia sclerotiorum) - патогенът преминава от цветовете към стъблото на инфектираните растения.

При засетите посеви със слънчоглед и царевица ще протича поникване и начален стадий на листообразуване. При лозата в полските райони ще се наблюдава отделяне на реса. През този период трябва да се извърши профилактично третиране срещу оидиум (брашнеста мана). По-подходящи условия за растително-защитни пръскания ще има в края на април.

През периода съществени валежи не се очакват и в по-голямата част от страната условията ще позволяват провеждането на предсеитбените обработки и сеитбата. През второто десетдневие на април с ускорени темпове започна сеитбата на слънчогледа и царевицата за зърно.

В началото на третото десетдневие почвените температури в 10-см слой достигнаха подходящи стойности за сеитбата на топлолюбивите пролетни култури (фасул, памук, фъстъци, дини, пъпеши). На места в североизточните райони започна сеитбата на фасул.

През следващия период критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.