Имат ли нужда фермерите от високотехнологични компоненти на своите машини?

През последните години земеделските машини претърпяха значителна модернизация. Високата конкуренция на пазара принуждава производителите на агротехника да разработват и да внедряват високотехнологични компоненти, което значително оскъпява самите машини. Но такива машини невинаги са достъпни за земеделците, особено за по-малките от тях. А дали са им необходими?

Отговор на въпроса търси списание Irish farmer

Земеделската техника от новото поколение се отличава не само с надеждност, висока производителност и комфортна работа, но и с наличието на иновационни решения, вложени в нея.

Особено забележимо е това при водещите производители на земеделска техника John Deere, Сase, New Nolland, Claas, както и при много от руските производители.

Например използването на оборудване за картиране на добивите на полята и почвеното плодородие с цел последващи диференциални сеитба и торене позволява не само да се увеличи производителността на труда, но и да нараснат добивите (средно с 20-25 %), казват експерти. Използването на навигационно оборудване за определяне на точното местонахождение на земеделските машини и управлението на трактори, комбайни и друга техника в процеса на работа позволява да се намали времето за престояване на техниката по организационни и технически причини с още 20-25%. А внедряването на електрическо задвижване в тракторите и комбайните отваря нови възможности за автоматичното им управление.

Според експерти през последните 15-20 години ролята на електрическото задвижване в комбайните значително е нараснала - от стартирането на двигателя от акумулатор до реализирането на идеи за електрическа трансмисия. Минският тракторен завод пръв в света произведе трактор с електрическа трансмисия, а Красноярският завод - първият в света електрифициран зърноприбиращ комбайн, който е оборудван с 18 електрически задвижвания, в това число на трансмисията и барабана. В Европа и САЩ засега няма подобни решения, но много от световните производители работят над аналогични разработки. Според експертите електрическото задвижване значително повишава общото технологично ниво на машините. Освен това в пъти се повишава експлоатационната надеждност и производителност.

Днес във всички земеделски машини, както западни, така и руски, се влагат високотехнологични компоненти. Например почти всички сеялки имат контролери на управлението. Руският комбайн Torum 740 (“Ростсельмаш”) е оборудван с информационна система Adviser с функция за гласово сигнализиране, имаща настройки за 14 култури и контролираща повече от 30 параметра и режими на работа на комбайна. Ефективността на скъпоструващите трактори и комбайни се повишава и от сменяеми адаптори.

Интересни са и технологията за твърдо заваряване на работните повърхности на ножове и лапи или дюзите, осигуряващи необходимия размер на капките при пръскачките. Високите технологии могат да се намерят навсякъде - т най-дребния детайл до огромните машини като цяло, и нямат краен предел.

Опции

Днес всички големи производители на земеделска техника разработват и внедряват "умни решения". Ако новото решение подчертава основното предназначение на машината, повишава производителността, качеството на работата или надеждността й, то се включва в базовата версия. Ако то разширява възможностите за използване на машината, благодарение на което тя може да работи и на други операции, както допълнителни, така и основни, новостта се включва като опция, и купувачите могат да я поръчат допълнително, обясняват специалистите.

Дооборудване имат всички производители на сеитбена техника с голяма работна ширина например. В Северна Америка е много търсено допълнителното оборудване във вид на отделни ботуши за внасяне на сух амоняк едновременно със сеитбата. В Европа такава опция не се търси въобще.

Последното поколение земеделска техника на компании като CNH, John Deere, Claas, часто се доставя в Европа вече оборудвано с навигационна техника, прибори за контрол на производителността и качеството на работа и оборудване за картиране на добивите.

Увеличаването на стойността на машините поради внедряването на иновативни решения зависи както от вида на машината, така и от самата опция и е от 2 до 20 % от стойността на базовия модел.

Електронните системи за противоавариен контрол на силажокомбайните на John Deere и Claas могат да регистрират дори и най-малкото камъче на полето, казват специалистите. Те обръщат внимание, че бордовите компютри на тези комбайни позволяват да се регулира и намалява разхода на гориво. Системите за паралелно управление на машините позволяват да се увеличава работната ширина, да се намали припокриването на обработките и да се подобрят условията за работа в тъмната част на денонощието.

С високотехнологични системи трябва да бъде оборудвана цялата земеделска техника, работеща на полето, убедени са много земеделци.

Според тях това е необходимост на днешния ден, тъй като с помощта на новите разработки не само се повишава производителността на труда и добивите, но и може да се предвидят доходите на стопанството. Германският фермер например няма да получи кредит от банка, ако на техниката му не е монтирана GPS-система, влизаща в единна система за контрол. Защото само когато използва допълнително иновативно оборудване, фермерът може предварително да пресметне количеството на добивите, които ще получи на всяко едно поле. И според тези разчети той получава заем от банката.

Нови технологии има не само при машините

Компаниите производителки на средства за растителна защита като BASF, Syngenta, DuPont и други също са разработили програмно осигуряване, позволяващо в зависимост от типа на заплевеност на полето, вредителите и болестите по растенията, да се избере схема на растителна защита. В допълнително приложение към данните на програмите има справочници на плевели, болести по растенията и всевъзможни вредители. Например BASF е създала програмно осигуряване под името "Полски дневник на агронома", в който се показва целият спектър на работите, извършени по растителната защита с оглед на културите, отглеждани на всяко конкретно поле. Това позволява да се планира потребността на растенията от средства за растителна защита и минерални торове. Единственият минус е, че за работата й е необходим Интернет, а той невинаги е наличен на полето.

Технологии за продан

Производителите разработват допълнителни опции не само за своята собствена техника. Компания John Deere предлага за използване на машини от други производители собствената си разработка - GPS-системата GreenStar за осигуряване на точна работа, повишаване на производителността и мониторинг на работата на комбайните, тракторите, сеитбените комплекси, пръскачки и т.н. Системите, свързани с глобалното позициониране, при различните компании се наричат различно: при John Deere - GreenStar, при AGCO - Fieldstar, при Claas - Agrocom. Такива системи има много. При това някои могат да се поставят на техника от различни производители, но това, разбира се, не е евтино. Въпреки това няма земеделец, който да не е съгласен, че на полето такива системи са наистина необходими.

В света компаниите, които се занимават със собствени разработки, не са толкова много. Разработчик на собствените си безстепенни трансмисии Vario е Fendt, на допълнителни раздробители Korn cracker - Claas.

За разлика от европейците, американците не продават своите автоматични трансмисии и нови двигатели с мощност над 300 к.с. на други производители на техника. Но в Европа може да се закупят съвременни трансмисии ZF и двигатели Deutz или Mercedes. Поради това предложенията на техниката на Стария континент са по-разнообразни и съвременни. Машиностроителните заводи не са просто площадки за сглобяване, произвеждащи или закупуващи различните компоненти. Днес всеки по-голям завод има изпитателен и конструкторски център, където се разработват и внедряват новости. Но в Европа е много добре развито и кооперирането между различни производители, поради това има малко заводи, където се произвежда абсолютно всичко от начало до край. Много от машините се сглобяват от вече готови стандартни агрегати, произведени от други фирми. Така двигателите Perkins (Англия) или Deutz (Германия) се изнасят в десетки страни по света и се поставят на различни машини. Поради това техният асортимент е много широк - от няколко десетки до няколкостотин конски сили. А режещи апарати, произведени в Германия, се поставят на хедери, произвеждани в САЩ, Канада и другаде.

В Европа и в Азия пазарът на високотехнологични продукти е по-развит, отколкото в Америка, забелязват специалистите. Така най-добрите средства за почвообработка се правят в Испания, пружини - във Франция, двигатели - в Германия и Финландия, трансмисии и мостове - в Италия и Германия, профилни пакети - в Белгия и Австрия.

Лидери в технологиите

Един от световните лидери в областта на разработването и внедряването на “интелектуални решения” за земеделската техника е транснационалната корпорация John Deere. В нейните изследователски центрове, разположени в САЩ, Индия и Германия, се създават нови решения, предназначени за усъвършенстване на работата на машините. Първоначално подобни центрове са били съсредоточени на територията на САЩ, но постепенно, с навлизането на глобализацията, компанията започна да открива изследователски и научни центрове и в други части на света. През 2006 г в Индия бе открит технологичен център на John Deere, където днес работят около 2000 сътрудника.

Най-новото ядро на иновацията стана Центърът за технологии и иновации, който отвори врати през 2010 г. в германския град Кайзерслаутерн. Сега там работят около 200 сътрудници. Новото предприятие е основен източник на "интелектуални решения" и нови технологии за клиентите на компания John Deere в Европа, Русия, Северна Африка, Близкия Изток.

Конструкторските решения, разработвани на всички тези предприятия, са предназначени само за техниката на John Deere. През 2009 г. компанията инвестира в изследвания и разработки почти 1 млрд. щатски долара, което е почти $4,5 млн. за всеки работен ден или повече от 4 на сто от годишните ѝ продажби.