В източната ѝ част иновациите изостават най-много, казва Невена Александрова-Стефанова

Диана Ванчева

По последна статистика на ФАО в нашия район иновациите изостават най-много, заяви Невена Александрова-Стефанова от ФАО.

Като добър пример, заяви тя, навсякъде се цитира единствено Естония, затова всички останали държави трябва да се поучат от пътната ѝ карта за стратегията за електронно земеделие.

Това се налага да се направи спешно, защото земеделието и хранителната индустрия вече са изправени пред безпрецедентни предизвикателства.

Като представител на ФАО на форума на високо равнище за иновациите в София, Стефанова наблегна на това, че освен цифрови технологии и инструментариум за тях (от обработка на земята до пазара) на фермерите са им необходими и иновации, а за тях е важно земеделците да бъдат информирани

И да бъдат чути от отсрещната партньорска страна - секторът на информационните технологии.

Тяхното мнение е от изключително значение, затова не бива да се подценяват предложенията, които те дават, а ние обобщаваме в пакет за ЕС.

ФАО предлага 6 добри практики за нашия район на света. Резултатите ще бъдат представени пред политиците ни, за да вземат политически решения.

Изправени сме пред интензивни промени. Само климатичните ще направят над 222 млн. жители по-бедни до 2030 г.

Около 2 млрд. жители ще имат нужда от изхранване. Това ще означава да имаме огромен брой добитък, но в по-малко ферми, сочат прогнозите на ФАО, и то на фона на все по-застаряващите фермери. Всички те ще се нуждаят от технологии, за да продължат да произвеждат.

Статистиката още показва, че в Европа и Централна Азия най-големият проблем е размерът на фермите

Те са маломащабни, което се отразява и на търговията, и на агробизнес индустриите в държавите.

Кои са целите на ФАО в следващите години?

Малките земеделски стопанства да увеличат своето производство с поне 50%.

Но се пита как ще се осъществи това в трудните условия, в които се намираме и при положение, че в някои райони на Азия и Европа няма свободна земя за обработване. Единствено в Западните Балкани може да се намери известен потенциал. Затова всичко ще зависи от политиките...

Според експертката на ФАО политиците трябва да знаят и това:

Влошено е качеството на почвите

Що се отнася до водните запаси, картината е по-тревожна - 70% от ресурсите на прясна вода атевят за фермите със зърнени и технически култури и животновъдните.

Генерален проблем ще бъде и как да се произведе повече с по-малко ресурси. Решение могат да дадат единствено иновациите. Стартът им трябва да започне със споделяне на познания и ноу-хау. И да бъдат вградени в политики.

На мястото на дигиталното земеделие ФАО въведе терминът е-земеделие, защото е по-обща концепция от обикновеното цифрово земеделие. Електронното или т.нар. е-земеделие обхваща информационните и комуникационни технологии, които днес имат фатално важна роля в световното земеделие. Защото сама по себе си една технология не може да реши проблемите.

Какво ще се изисква за е-земеделието? Първо - подходяща среда. Второ - целесъобразни политики.

Следващ голям световен проблем е как да се създадат повече работни места от закритите заради иновациите и как да бъдат привлечени млади хора, защото сега средната възраст на фермерите в ЕС е над 53 години.

ФАО предупреждава, че от иновациите ще има и губещи, и печеливши. И тъй като не може да допусне да се поляризират общностите, организацията е разработила програма за устойчиво развитие до 2030 г. и вече помага на държавите да изработят свои е-стратегии.