Това съобщи управителят на Invivo Trading (Франция), Стефан Бернар по време на конференцията Черноморско зърно

 

Светът се нуждае от протеин, за да увеличи производството на фураж. Особено важи за страните от Югоизточна Азия, където се откриват много от фуражните заводи. В Азия търсенето на маслодайни семена също нараства. В тези страни, особено в Китай, навиците на потреблението се променят и населението консумира повече месо. Мисля, че пазарът все още подценява растежа на търсенето на маслодайни култури, каза експертът, като отбелязва скоковете в добивите на тези култури. Например, промяната в добивите на соята е много по-голяма, отколкото при пшеницата. Това се дължи на факта, че пшеницата се отглежда по целия свят или по-точно в 14 региона. А за соята има само 2-3 региона.

Стефан Бернар отбеляза, че поради промените в климата и разпространението на технологиите ситуацията на регионалните пазари се променя

Лидер в обема на потреблението на зърно на световния пазар е Югоизточна Азия

Разликата в потреблението на царевица, пшеница и соя между този район и американския континент - до 2021 г. ще бъде около 100 милиона тона зърно, а до 2024 г. ще достигне 150 млн. тона, отбеляза още Стефан Бернар.

По динамика на растеж в потреблението на зърно, Югоизточна Азия, Африка, Близкия изток (МАЕ) и Южна Америка са водещи.

През следващите 7 години всеки от тези три региона ще увеличи годишното потребление на зърно, според прогнозите на експерта, от сегашните 175-185% от нивото от 2000 до 215-220%.

Апетитът расте и в Северна Америка. Увеличението на потреблението на зърно ще надхвърли кумулативния индекс на всички страни от бившия Съветски съюз.

До 2024 г. в Югоизточна Азия ще се увеличи вносът на боб до 157 млн. тона, пшеницата до 65 млн. тона и царевицата до 50 млн. тона, (сега тези цифри са 115, 45 и 40 млн. тона, съответно).

Африка ще увеличи годишния внос на пшеница до определения период с 15 млн тона и царевица - с 6 млн тона.

И страните от Близкия изток след 7 години ще внасят пшеница и царевица с 9-10 млн. повече от сегашния съвкупен обем.

Основен доставчик на външните пазари на пшеница ще бъде Европа, а на царевица и соя - Америка.

Европейското увеличение, според Стефан Бернар, ще достигне около 14 млн. тона през 2024 г. (спрямо нивото на износа от 80 млн. тона през 2017 г.). Американският средногодишен износ на царевица за този период ще се увеличи с около 40 млн. тона, а на соя - с 20-25 млн. тона.