Ефектът на обявените от САЩ и Китай повишения на стотици търговски тарифи ще е спад за световната търговия

Алма Давидова

Има риск глобалната система, която промени света за последното поколение, да бъде напълно демонтирана на фона на агресивното връщане към протекционизъм , предупреди управителят на Международния валутен фонд. /МВФ/ Кристин Лагард в свое изказване в Азиатския глобален институт в Хонконг.

Обявените от САЩ и Китай повишения на стотици търговски тарифи за милиарди долари за някои от основните експортни доставки между двете страни може да предизвикат, по оценката на Европейската централна банка, of 3% спад в световната търговия и of 1% в глобалния ръст.

"Трябва правителствата да избягват протекционизма във всичките му форми" - отбелязва Лагард. "Историята показва, че ограниченията на импорта са вредни за всички и особено за бедните потребители".

Трудно е да се каже какви ще са последствията от стратегията на администрацията на Тръмп в търговията с Китай. Но една от идеите на американския президент - субсидии за земеделските стопаниq може да стане причината за икономическо отмъщение от страна на Пекин.

Субсидии на несъгласието

Проблемът е, че тази помощ за земеделските производители може да превърне конфликта между САЩ и Китай в световна търговска война. Това е процес, при който американските фермери получават помощ под формата на субсидии и така са привилегировани спрямо китайските износители.

Например, производството на соя (един от най-стратегическите продукти, към които Китай предлага реципрочни тарифи).

"Фермерите в страните на търговските партньори, като Бразилия, Канада, Аржентина и Европа ще бъдат разстроени, че американските фермери получават нови субсидии, които ги поставят в неблагоприятно положение", казва Чад Боне - икономист и старши сътрудник в Петерсънския институт за международна икономика.

Други страни пък ще започнат да субсидират земеделските си стопани.

Така естествената динамика на търсенето и предлагането ще излезе от бреговете - и с нея способността точно да се предвиждат цените. Всичко ще стане несигурно - търговците ще започнат да водят малки и големи битки.

Живот без правила

Фактът, че американските финансисти не могат да спрат този процес, предизвиква международни икономически борби и е логичен резултат от опита на Тръмп да помогне на земеделските производители.

Според правилата на Световната търговска организация има ограничения върху размера на субсидиите, които дадено правителство може да предостави на своите фермери.

Да, това отваря вратите за икономически отмъщения спрямо Съединените щати от други страни, но в същото време политиката "Тръмп" отваря за света сивата икономика на "сделката въз основа на споразумение", а не "търговия, основана на правила".

В края на краищата търговията е икономически израз на сътрудничеството между народите и историята ни показва, че страните, които търгуват заедно, не се борят помежду си.

Общо пространство

"Непрекъснатата търговия е координирана със света: това не са високи тарифи, търговски бариери и нелоялна конкуренция", пише Кордел Хъл, държавен секретар на САЩ от 1934 до 1944 г. - "Факт е, че война между САЩ и други страни е невъзможна, поради търговските споразумения между нас ".

И не става дума за гледна точка, ограничена от обстоятелствата или опита на един световен лидер в опасно време. Това е как икономистите определят къде сме в нашия кръг на доверие - в непрекъснато колебание от конкуренцията до сътрудничеството, от войната към мира.

"Икономиката е коренът на съвместната дейност", пише мениджърът Дилън Грейс в обръщение до своите клиенти още през 2014 г.

"Ние всички консумираме това, което другите измислят, проектират, произвеждат и доставят. Често тези хора обитават други земи, говорят други езици и почти навсякъде ще бъдат за вас напълно непознати хора.

Всъщност обменяме собствените си умения с тези на другите.

Глобалната икономика, от която сме част, е глобална мрежа на доверие и сътрудничество между непознати, толкова дълбока, че се възприема като нещо само по себе си ",продължава той.

Администрацията на Тръмп не само го приема за даденост. Тя подпалва този ред и го гледа как гори.

По материали от Business Insider