Да се въведе временна забрана за лова на гургулица в европейските държави, в които в момента той е разрешен. Вероятно предложението за мораториум ще бъде направено на извънредно заседание на експертна група на ЕС за „Директивите за птиците и местообитанията" ще се проведе на 26 април в Брюксел, съобщиха от Съюза на ловците и риболовците в България.

Лов на гургулица в момента може да се извършва в Австрия, България, Гърция, Италия, Испания, Кипър, Малта, Португалия, Румъния и Франция. Официално заявената причина за евентуалния мораториум е необходимостта от адаптивно управление на запасите.

“Въпреки че подкрепяме адаптивното управление на запасите, считаме, че временната забрана за лов на гургулица е научно необосновано действие. Мораториумът няма да повлияе положително върху популацията на вида, която намалява в резултат на неправилните земеделски практики“, заяви Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България.

Той обяснява, че в България не са констатирани негативни последствия върху запасите на гургулицата. В последните години дори е отчетен траен ръст.

"Провеждаме интензивни разговори с Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите, за да изразят пред Европейската комисия позиция против въвеждането на такава забрана", добави Василев. 

Ловната общност е основна заинтересована страна по отношение на прилагането на мерките, описани в Плана за управление за гургулицата и местообитанията й. „Очакваме да осъществим много от действията, заложени в плана, които ще допринесат за подобряване на статуса на вида след като рамката бъде приета“, добави Василев.