Целта на Франция е до 2025 г. да се намалят с 50 процента хранителните отпадъци. Това каза Пиер Галио, ръководител на отдел "Потребление и превенция" в Агенцията за околна среда и контрол върху енергията на Франция по време на втория семинар от конкурса "Екообщина", чиято тема е свързана с устойчивото управление на отпадъците, който се състоя във Френския културен институт, предава БТА.

Предвижда се намаляването на генерирането на хранителни отпадъци в домакинствата да е 40 на сто, а в търговските вериги - 30 процента.

Днес около 3 млн. души в страната попадат в райони, където биоотпадъците се събират разделно, посочи още Галио. Той отбеляза, че държавната цел е до 2025 г. всички общини да са въвели този вид събиране на биоотпадъците.

Според френския Национален център за независима информация за отпадъците всеки европеец генерира всяка година 550 кг. битови боклуци. От тях 90 на сто биха могли да се рециклират или третират биологично.

Клоди Клодел, отговорник проекти към отдел "Отпадъци" в Европейска метрополия Лил, посочи, че те успяват да оползотворят около 98 процента от битовите отпадъци, които се генерират в региона. Необработвани са едва 1,9 на сто отпадъците. Тя посочи, че годишно в Лил и метрополията се генерират около 660 000 т. отпадъци, като 61 на сто се създават в домакинствата. В центъра за биоотпадъци на Лил се създават около 20 000 т. компост годишно и 3,5 млн. кубически нанометра биогаз, който се продава и приходите от него са около 3 млн. евро, посочи Клодел.

Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев посочи, че в страната са изградени 19 инсталации за компостиране на зелени отпадъци, а компостирането е около девет на сто при 14 процента за ЕС.

Според Стефан Александров, старши експерт към дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ, над 1,3 млрд. лв са необохидими за въвеждане на Националния план за управление на отпадъците.

Заместник-кметът за околна среда на Столична община Йоана Христова посочи, че генерираният общ годишен отпадък в столицата е 658 000 т., като от тях 356 000 тона постъпват в Завода за механично и биологично третиране. Тя посочи, че 84 процента от отпадъците са оползотворени през 2017 г., което е с две на сто повече от 2016 г. Към септември 2017 г са изработени 6772 т. компост от събираните в общината зелени отпадъци.