Унгария е съобщила в Световната организация по здравеопазване на животните (Ofice International des Epizooties - OIE) за първото регистрирано огнище на африканска чума по свинете на нейна територия, съобщават от OIE. В района на Gyоngyоs (Heves) вирусът е открит при дива свиня.

Въз основа на наличната в момента информация най-вероятният източник на заразата са хранителни отпадъци, внесени от чуждестранни лица, работещи в промишлените предприятия в областта. Продължава подробното епидомиологично проучване.

Унгарската ветеринарна служба провежда мониторинг на популацията от диви свине в източните окръзи край границите с Украйна и Полша от 2016 г. Прави и гранични проверки за нерегламентирано пренасяне през границата на продукти от свинско месо от 2017 г.

Регистрираното огнище на африканска чума по свинете в Унгария обаче е извън надзорната зона.

Продължаващото разпространение на вируса на африканската чума по свинете на запад подчертава необходимостта от повишаване на осведомеността на всички европейски свиневъди да предприемат строги предпазни мерки за биосигурност, за да бъде намален рискът от внасяне на зараза. В свинефермите не трябва да се изхранват кухненски остатъци.