Световното потребление на храна в световен мащаб  се увеличава, показват данните на Faostat, оповестени от главния икономист на инвестиционния отдел на ФАО Дмитрий Приходко по време на форума Black Sea Grain-2018.

Приходко посочва основните регионални потребителски трендове и в частност съществения ръст в потреблението на месо в Африка на юг от Сахара, както и в Югоизточна Азия.

Наблюдава се и увеличено потребление на мляко в Южна Азия, и в по-малка степен - в Северна Африка и Югоизточна Азия.

Глобалното потребление на мляко и месо в света ще продължава да се увеличава. Според прогнозите към 2026 г. потреблението на птиче месо ще се увеличи с 12%, на говеждото месо - с 10%, на свинското месо - с 8%, на овнешкото месо - с 20%.

Глобалното потребление на млечни продукти също ще се увеличи - с 20%.

На свой ред това ще доведе до повишено търсене на фуражна царевица за изхранване на селскостопанските животни.