"Европейският съюз трябва да подхожда към всяка община поотделно, за да можем да отговорим на конкретните потребности на хората. В противен случай оставаме неразбрани и ЕС остава далечен и по-скоро сложен за разбиране от хората."

Това каза в интервю за Кмета. бг Андрей Новаков, вицекординатор в европейската Комисия за регионално разлвитие и лауреат на класацията на списание Форбс "30 под 30",.

Според него в България се събират области, които нямат общо помежду си само и само да отговорят на изисквания – например за брой население. След посещенията му на някои благоевградски села Новаков стигнал до заключението, че село до село не отговарят на еднакви потребности. "И ако имаш само едно нещо, което финансираш - примерно туризъм, половината села казаха, че нямат нужда от това, а имат нужда от подкрепа в земеделието. Други заявиха, че имат антична крепост и искат да инвестират в туризъм. Трети искат път за развитието на винопроизводството."

Следователно финансирането на регионите трябва да се подхожда индивидуално към отделните бенефициенти. "Шансът да постигнем и одобрението на хората, и да покрием техните очаквания, е доста по-висок.", счита евродепутата.

"Има опасност на следваща среща да ме питате защо се изграждат стадиони някъде, където имат нужда от водопровод. Но това не е вина на кметовете. Докато бях в община Благоевград, знам колко трудно бе на кмета да осигури финансиране за селата и това, което се направи, е повече от очакваното. 

След седмица Европейската комисия ще изпрати своя версия как ще изглежда многогодишната финансова рамка – да видим колко пари ще има за кохезия, колко пари ще има за земеделие. Оттам насетне ще изградя стратегията си как ще подходим в преговорите. За мен основна задача е там, където няма алтернатива, безвъзмездното финансиране от Европейския съюз да продължи и след 2020 година. Защото, ако се откажем от това и оставим цели региони без финансиране, съм сигурен, че ще се намерят други държави, които на драго сърце ще инвестират, но не съм убеден какви ще бъдат техните политически цели в случая. Държа в началото да съм по-обран, да видим първо какво е предложението на Европейската комисия. Точно в Благоевград научих, че спокойният и прагматичен подход има успех.", казва той в интервюто.