Пчелите са зависими от цъфтящите растения, които произвеждат нектар и цветен прашец за подхранване. Това е симбиотична връзка, която еволюира във времето. Новите изследвания показват, че цъфтящите растения вероятно възникват доста "назад" във времето - между 149 и 256 милиона години.

Изследването, публикувано през февруари 2018 г. от изследователи от Университета в Бристол, Великобритания, и Китай, показва, че цъфтящите растения не са толкова стари, колкото са предполагали учените от предишни молекулярни изследвания. Но не са и толкова млади, колкото е буквалното тълкуване на техните вкаменелости.

Наблюденията са от допълнителни изследвания, основаващи се на молекулярни данни и на данните от вкаменелости, заедно с различни подходи за определяне на еволюционните времеви векове. това позволява да се установи по-задълбочено разбиране на еволюционната динамика преди много милиони години.

"Несъответствието между оценките на еволюцията на цъфтящи растения от молекулярни данни и вкаменелости води до много дебати. Дори Дарвин описва произхода на тази група като "отвратителна мистерия", обясни водещият автор д-р Хосе Барба-Монтоя (UCL Genetics, Evolution & Environment).

"За да разкрием ключа за решаване на мистерията, когато цветът е бил създаден, внимателно анализирахме генетичния състав на цъфтящите растения и скоростта, с която се натрупват мутации в техните геноми", обясняват учените. Вкаменелостите на редица цъфтящи растения показват съ-еволюцията, през която са преминали заедно опрашители, тревопасни и хищници.

Молекулярното изследване предполага много по-стар произход за цъфтящите растения. Но еволюция на цветята продължава да е загадка, тъй като няма фиксирани данни за първоначалната й поява, той като не е документирана във вкаменелостите, твърди професор Филип Доногху от Университета в Бристол, и старши автор на изследването.

И тъй като отговорите за времевия произход на цветята още не е категорично фиксиран, допустимо е някой да попита как са живели пчелите? Значи ли това, че са гладували?

Затова д-р Марио дос Рейс (Училище по биологични и химични науки в университета "Кралица Мери"), съавтор на изследването, отговаря: "Да, те са гладували. И за да не случва това и сега - можете да помогнете. Засадете няколко цветя."