Червото на медоносните пчели е нещо повече от камера за преработка на храна, поясняват специалистите от americanbeejournal.com.  То също така е дом на стотици милиони микроби - някои от които помагат на пчелата, а други я унищожават.

Да направим съпоставка с човешкия организъм: Има ли антибиотици, които са разстроили стомаха ви, докато сте го приемали? Отговорът е "да". Има и такива, които са ви причинявали дори гъбична инфекция, нали? Това са често срещани нежелани реакции при приемането на антибиотиците. Но, трябва да уточним, че те не са причинени директно от лекарствата. Антибиотиците убиват не само опасните бактерии, но и тези бактерии, които са полезни за организма ни. И ето че безвредните и полезни бактерии са нападнати от егоистични микроби, причинявайки неприятните симптоми като непряк страничен ефект на антибиотиците. В крайна сметка добрите микроорганизми реколонизират червата, връщайки я в нормалната, балансирана микробна общност.

Същото се случва и с медоносните пчели. Но ако човешката чревна микробиология микробните клетки достигат до 100 трилиона, съставени от 1000 различни вида, броят им при пчелите е около един милиард, са само 8-10 основни вида

При пчелите тези бактерии имат важна роля, състояща се в отстраняването на паразитите и разграждането на сложните молекули в хранителните вещества. Съвременните изследвания показват, че микробиологията в червата на медоносните пчели е по-критична за здравето им, отколкото учените досега са предполагали.