За кротона е изписано почти всичко. Но читатели задават конкретни въпроси, свързани с грижите и проблемите по отглеждането му.

Родината на кротона са Азия, Индия, Полинезия и някои острови от Пасифика. Там той расте в подлеса под формата на храст и достига завидни размери - до 3 метра.

У нас се отглежда само и единствено като стайно растение. При добри грижи надхвърля метър височина и се разклонява добре. С пъстрите си листа и екзотичния си вид приковава погледите и задържа вниманието.

Най-подходящите условия

Светло, топло и достатъчно влажно

Кротонът е от онези растения, на които ако се осигурят достатъчно подходящи условия, се отблагодаряват щедро.

Основните изисквания се свеждат до 3 фактора:

1. Светлината да е ярка, но не пряка слънчева. Ако осветлението е недостатъчно, шарките изчезват. Пряко огряване пък води до изгаряне на участъци от листната петура. В този ред на мисли огряване е приемливо единствено рано сутрин или късно вечер.

2. Минималната температура, която кротонът може да издържи е около 13-16 градуса. Под този праг се наблюдават трайни и необратими поражения. Не е добре разликата между дневни и нощни температури да е голяма.

Резките промени и течението също не са желателни. В повечето случаи на стрес кротонът реагира, като изхвърля листата си. Лошата новина е, че растението рядко се възстановява.

3. По отношение на почвената влажност се следва добре познатият ред - през топлата част от годината се полива обилно и редовно.

Почвата да е влажна, но не подгизнала. Зимните условия налагат известно редуциране на поливките.

Въпреки това всичко зависи от конкретните условия. Тоест, ако се поддържа по-висока температура в помещението, се полива по-често и обратно.

Въздушната влажност трябва да е по-висока от обикновено.

Пресаждане се извършва през 2-3 години или при необходимост. Кротонът не обича големи саксии, затова най-подходящо е пресаждане в един или два размера по-голяма саксия от старата.

Неприятности и решения

1. Листата на кротона падат

Основните причини за едновременно опадане на голяма част или на всички листа на кротона са породени от неподходящи условия или резки колебания в температурата. Много висока (над 30 градуса) температура или много ниска (под 13 градуса) провокира опадане на листата и то "от днес за утре". Внимавайте с течението и отворените врати особено през пролетта.

2. Листата губят уникалните шарки

Основните причини, кротонът да губи пъстротата си, са две.

Първата и по-често срещана е липсата на достатъчно светлина. В този случай освен липсата на цветове се наблюдава и издребняване на листата в съчетание с удължаване на междувъзлията. Растението става слабо, крехко и с влошени декоративни качества.

Втората причина за обезцветяване е прекалено често подхранване с азотни торове. Достатъчно е торене веднъж в месеца с комбинирани препарати за декоративно листни растения. Зимата не се подхранва.

Освен това не бива да се забравя, че шарката на листата се променя с възрастта. Младите растения са в светли и по-зелени тонове, докато застаряващите добиват огнени багри. Естествено основните белези на конкретния сорт също играят много важна роля.

3. Листата подгарят по върховете и краищата

Липсата на достатъчно въздушна влажност предизвиква некротиране по върховете на листата. Този симптом се проявява най-често през зимата, когато са съчетани няколко фактора - слабо осветление, рядко поливане и отоплителни уреди.

Възможните решения са няколко. За да се поддържа висока влажност около растението, е добре то да се опръсква/оросява с вода. През лятото - веднъж дневно, а през зимата - през няколко дни. Поставянето на съд с вода близо до кротона също върши работа. Освен, че предотвратява отмирането на тъкани високата влажност е превантивна мярка срещу нападение от акар.

За да сте сигурни, че проблемът идва от ниска въздушна влажност, разгледайте повредите. Ако те са само по върховете, вече знаете какво да правите. Е, загиналите участъци няма да се възстановят, но новите листа ще бъдат здрави.

При положение, че некрозата обхваща крайщата на цялата листна петура можете да сте сигурни, че кротонът леко е измръзнал. Не допускайте следващи стресови ситуации.

Ако пък петната са по горната повърхност на листата и имат сферична форма, слънцето е причината. Тези петна имат сравнително по-бял или кремаво бял цвят. Достатъчно е да преместите цветето така, че да не бъде огрявано директно.

4. Обезцветяване на цялото растение

Червеният акар е виновен. Белезите за нападение са паяжинки по долната повърхност на листата, както и малки разхождащи се паячета. Последните се забелязват с лупа или остро зрение. Прогонването на акарите е трудно и бавно. Препоръчва се обтриване на листата със спирт или друг алкохол или употребата на акарицидни препарати.

При отглеждането на кротона внимавайте още за листни, памукови и щитоносни въшки.

Що се отнася до заболявания, то те са породени по-често от неправилни грижи. Следете за петна или налепи по горната повърхност на листата.