Директните плащания и Програмата за развитие на селските райони стимулират хора извън агросектора да наемат парцели

Надпреварата между фермерите за наемане на атрактивни парцели започна с пълна сила. Големи и малки арендатори проучват пазара и рентните нива в опит да договорят плодородни земи през стопанската 2018/2019, отчитат експертите в бранша.

За да отговори на засиленото търсене, компанията за професионално управление на поземлени активи „Агрион“ организира за поредна година търгове с тайно наддаване за отдаване на земите от портфолиото си. Дружеството е единствено от големите собственици на земя, което използва аукционите като инструмент за определяне на рентните нива. Според наблюдатели това е един от най-прозрачните инструменти за определяне на размера на рентите и наемите.

Процедурата е разработена така, че да гарантира равно начало и честни и прозрачни условия, казаха от „Агрион“. От там увериха, че всички кандидати ще участват при равни условия и никой няма да се ползва с привилегии при търговете. За наемател на земите на „Агрион“ ще бъде избран този, който е предложил най-атрактивни условия. Пълна информация за условията може да се намери на адрес: http://agrion.bg/bg/services/rental. Заявките за участие в търговете се приемат във всички офиси на компанията в цялата страна.

Въвеждането на подобен подход позволява на фермерите сами да определят рентните нива и да направят предварителни разчети какви ще са им разходите на ползване на земята, категорични са експертите. Практиката показва, че повечето големи собственици еднолично налагат нивата на наем и рента при прякото договаряне.

„С провеждането на търгове искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от обработката на земеделска земя“, казаха от „Агрион“. Според тях аукционите дават шанс на по-дребните и средни производители да наемат качествени и плодородни парцели и да преодолеят капсулирането между арендаторите в някои региони. Очакванията са чрез аукционите начинаещи фермери и по-малки арендатори да успеят да разместят позициите на големите играчи в част от най-привлекателните землища.

Според „Агрион“ провеждането на аукционите позволява на всеки, който иска да се занимава със земеделие, да се включи, дори и да не притежава опит в земеделието. Това е изключителна възможност за млади фермери и за хора извън агросектора, които нямат финансова възможност или желание да купуват собствена земя.

Практиката досега показва, че броят на запитванията от по-малки стопанства, които искат да влязат в нови землища, се увеличава всяка година.

Според анализатори на пазара последните години агросекторът привлича все повече хора, които до този момент не са се занимавали със земеделие. Причината за това са сериозните субсидии, които се дават на земеделските стопани. Фермерите могат да се възползват от директните плащания за площ, от т. нар. зелени плащания за агроекология, както и от сериозно финансиране по линия на европейските фондове. По мярката „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ на Програмата за развитие на селските райони, например, се отпускат до 25 хил. евро на кандидатите, а по мярка „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ - до 15 хил. евро.

Наемите за декар земя варират в широки граници, сочат официалните данни на Националния статистически институт. Според последните данни средната годишна рента за страната през 2017 г. е била 46 лв./дка.