Вчера ситуацията на пазара на зърно беше неспокойна, въпреки че времето вече не причинява никакви страхове в Европа.

Нарастването на температурата в Западна Европа позволява на посевите да компенсират частично забавянето на растежа си тази пролет.

Вносът на американско сорго от Китай е практически невъзможен, поради приложеното вносно мито от 180%.

Вследствие на това цената на този продукт нараства при други износители, като Австралия например.

На международната сцена Япония купи около 102 000 тона пшеница от САЩ и Канада, а Ирак купи 100 000 тона австралийска пшеница.

В Аржентина, в резултат на сушата през последните няколко месеца, Асоциацията на зърнопроизводителите оценява реколтата от соя на 37,6 млн. тона, а на царевица - на 42 млн. тона.

Европейските митници тази седмица показват износ на пшеница в трети страни в размер на 333 000 тона, а от началото на кампанията - 15,62 млн. тона, спрямо 20,48 млн. тона миналата година.

Що се отнася до ечемика, обемът на износа е бил само 72 000 тона, или 4,63 млн. тона от началото на кампанията, в сравнение с 4,39 млн. тона миналата година.

Във Франция, както и в САЩ , кампанията за сеитбата на царевица започна, поради завръщането на благоприятните метеорологични условия.

Цените на рапицата вчера показаха леко техническо възстановяване, след като преминаха важно ниво на подкрепа миналия понеделник.